Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Jobbskuggning - värdefullt karriärstöd för gymnasieelever

”Jag hade en bild av att det var tråkigt att jobba i offentliga sektorn, men efter en vecka i Nacka stadshus känner jag tvärt om. Jag har fått upp ögonen för det värdefulla utvecklingsarbete som görs för Nackaborna varje dag. Dessutom har jag träffat många trevliga människor och jag har känt mig väldigt välkommen, säger Teresia Schalin, gymnasieelev och en av de jobbskuggare som följt Linus Holmgren, Nackas Employer brandingchef.

14 elever från årskurs 3 på naturvetenskapliga programmet på YBC har under två veckor fått en försmak på hur det är att jobba på Nacka kommun genom att vara med i ett jobbskuggningsprojekt.

Ambitionen är att ge eleverna värdefulla kontakter med medarbetare i olika yrkesroller, samt en positiv upplevelse av det arbete som pågår i kommunen. Den här gången är eleverna utplacerade i stadshuset, hos Nacka Vatten & Avfall och Nacka Energi.

Inspiration för en framtida karriär i Nacka kommun

- För oss är det viktigt att bygga positiva relationer med studenterna, hjälpa och inspirera dem i deras framtida karriärval. Därför har vi sjösatt jobbskuggningen, där kontakten med den mentor som de följer under hela veckan är viktig. Mentorn delar med sig av erfarenheter från sin egen yrkesresa, ge tips och råd och tar med eleven genom en typisk arbetsvecka. Vi hoppas kunna inspirera eleverna till en framtida karriär i Nacka kommun, säger Linus Holmgren, employer brandingchef.

Under sin jobbskuggnings-vecka har Teresia Schalin, vid sidan av att delta i det dagliga arbetet, fått en specifik uppgift där hon har genomfört intervjuer med vänner i sin närhet för att ta reda på vad ungdomar vill få ut från sitt jobb. Några slutsatser hon kommit fram till är att en trygg anställning är viktigt liksom rättvisa villkor, enkelhet i jobbsökningsprocessen, flexibla arbetstider som fungerar med skolschemat och att uppleva att man bidrar med något meningsfullt. Något annat som är viktigt är att få stöd och hjälp med framtida jobbmöjligheter inom det område man utbildar sig i.

Mål att bli studenternas förstahandsval

- Vi har en vision om att bli en av Sveriges mest attraktiva offentliga arbetsgivare, där målet är att Nacka kommun ska bli studenternas förstahandsval. Därför är det viktigt att vi kommer in i ett tidigt skede i utbildningarna och att studenterna upplever att de kan få värdefullt karriärstöd i kontakten med oss, säger Victor Kilén, stadsdirektör.

Har ni elever som kan vara intresserade av jobbskuggning?

Hör av er till Linus Holmgren, employer branding-chef i Nacka kommun, vi e-post: linus.holmgren@nacka.se.

Sidan uppdaterades: