Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...
Mars

Hållbar coworking-arena för hantverkare i Saltsjö-Boo

KVARTERET 1:80 är hantverkarnas egna coworking-arena utmed Värmdövägen i Saltsjö-Boo. Bakom satsningen finns ett halvt sekels familjeföretagande med gemenskap och omtanke som ledstjärnor i arbetet. På ett år har det här blivit den naturliga samlingsplatsen för 25 företag i samarbete med varandra. Med verkstad, lager och kontor riktar man sig till små och mellanstora byggfirmor, hantverkare och entreprenörer med framtidens höga krav på teknik, miljö och energi.

Den välkomnande känslan är påtaglig redan när vi kliver in genom dörren, från 13 graders vinterkyla till ombonad värme runt en omsorgsfullt tillagad frukostbuffé. Denna tidiga morgon är det ett 30-tal hyresgäster som anmält sig till den ”grannfrukost” som äger rum hos Kvarteret 1:80 en gång i månaden, och som hålls ihop av företagets egen Mood Manager, Rakel Ronquist. Totalt är det 25 företag som har sin verksamhet här idag. Frukosten är ett av de olika initiativ som görs för att samla de olika hyresgästerna och visa lite extra omtanke i mångas hektiska vardag.

- Vår grundtanke med hela coworking-upplägget är att erbjuda mer än ”bara” riktigt bra lokaler. Som hyresgäst hos oss ska man känna sig som goda grannar i samma kvarter, att vi bryr oss om varandra och erbjuder det lilla extra för trivsel, god service och samarbete, säger Christopher Gustafsson, VD för Mensätra Fastighets AB som äger och driver Kvarteret 1:80 sedan hösten 2021.

Stor efterfrågan fyllde snabbt upp huset

I Nacka finns en stor efterfrågan på mindre verkstadslokaler för hantverkare som ofta även är boende i närområdet. Det var den efterfrågan man tog fasta på när konceptet såg dagens ljus för drygt ett år sedan. Sedan dess har man utan svårighet fyllt upp huset som består av 20 verkstäder á 50 kvm på nedre planet och 36 kontors- och konferensytor på övre plan med ett modernt coworking-upplägg som nav. Som hyresgäst bestämmer man själv om man är intresserad av både verkstad och kontor, eller bara det ena. I huset finns företagare inom bland annat hantverk, finsnickeri, IT, solceller, kontorsservice, fastighetsutveckling, energikonsulting och bergsprängning.

Goda grannar viktigt för familjär känsla och långsiktighet

Vid vårt besök så nämner flera av dem vi pratar med hur smidigt och trivsamt det är att ha Kvarteret 1:80 som sin ”hubb” dit man kommer för att både jobba och fylla på med energi tillsammans med sina ”grannar”. Att ha en riktigt bra hyresvärd är något som är mycket viktigt, är flera överens om, liksom fokus på långsiktighet för både hyresgäster och miljön. Mensätra Fastighets AB har dessutom lång erfarenhet och djup kunskap som sträcker sig ett halvt sekel bakåt i tiden.

- Jag har fått arvet från min farfar Sven, far Ole och farbror Gunnar som startade och drev Nacka Trä och Bygg-Ole under 73 år. Sedan har jag förädlat det vidare i form av Mensätra Fastighets AB och en ny affärsidé, säger Christopher Gustafsson. För dem, och för mig, handlar en verksamhet om sunda grundvärderingar som allt annat sedan bygger vidare på. Att skapa positiva relationer mellan människor, att erbjuda en familjär känsla där alla kan trivas och att se till att vi hela tiden har fokus på att skapa värde för kunden, är det som driver mig i mitt arbete.

Hållbarhet och nätverkande i fokus

Redan nu har planer satts i verket för ytterligare en fastighet i samma område och huset beräknas stå klart våren 2025 och ha plats för totalt åtta företag. Vid vår rundvandring i nuvarande lokaler så möts vi av fräscha, öppna och ljusa ytor med stort fokus på hållbart byggande, teknik och energieffektivitet. På byggnadens gräsbeklädda tak finns solcellspaneler som installerats av en av hyresgästerna, företaget GoSol Energi AB. Nätverkande är en annan viktig del av konceptet och man försöker medvetet gynna och utnyttja varandras kompetenser inom huset för att skapa nya affärer och hjälpa varandra att jobba på nya, smarta sätt.

Christopher Gustafsson sjuder av kreativ energi när han delar med sig av sina framtidsplaner för verksamheten. Han säger också att både han själv och hans far Ole Gustafsson har haft kontakter med Nacka kommun under många år och att han upplever bemötandet som öppet, tillgängligt och transparent.

Samverkan med kommunen som viktig inspiration till utveckling

Vi pratar också om vikten av dialog och samverkan med kommunen. Här säger Christopher Gustafsson att det som företagare är viktigt att få en bild och förståelse för vilka behov som finns hos både Nackabor och företag och hur man kan vara med och möta dessa för att skapa värde.

- Nacka Kommuns Klimatnätverk är ett jättebra exempel på tydligt uppsatta riktlinjer och målsättningar som vi mindre företag kan få inspiration från för att kunna bidra positivt i samhället. Detta leder till att vi kan fokusera på vår verksamhet men enkelt få tips, idéer och vägledning inom områden vi inte har kompetens inom eller har resurser att utöva på egen hand, säger Christopher Gustafsson

Konkreta utmaningar för verksamheten under de närmaste åren handlar om kompetensutveckling för bolagets ägare, ledare och chefer med fokus på social hållbarhet, exempelvis att prioritera och fokusera på en hälsosam balans mellan arbete och privatliv. Man är också mitt i ett generationsskifte där kompetenta medarbetare som arbetat på firman i många år inom kort ska lämna över stafettpinnen åt nästkommande generation. Här blir det viktigt att nuvarande generations värderingar är i samklang med nästa generation för en smidig övergång. På så sätt kan företaget och varumärket Mensätra Fastighets AB lägga fullt fokus på att skapa attraktiva, långsiktiga och hållbara värdeerbjudanden för både kunder och medarbetare.Vi vill rikta ett stort tack till Kvarteret 1:80 för ett mycket trevligt besök hos er!

Vår ambition är att besöka så många företagare som möjligt under 2023, och vill du att vi även besöker ditt företag är du varmt välkommen att höra av dig till mathias.forsberg@nacka.se

Sidan uppdaterades: