Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vår Gårds VD vill göra skillnad

Från operasångerska i Estland till VD-rollen för den historiska hotell- och konferensanläggningen Vår Gård i Saltsjöbaden. Det är kanske ingen spikrak karriärresa, men för Kadi Upmark själv är kopplingen tydlig: i båda rollerna har kreativitet en central roll och båda handlar om att skapa positiva känslor som gör skillnad för andra människor.

Det var när Kadi Upmark bosatte sig i Saltsjöbaden 2007 som hon anställdes som VD-assistent på Vår Gård. Hon blev kvar i den rollen i nio år och blev ett värdefullt ledningsstöd i alla typer av frågor. Så värdefull att hon fick frågan om att ta över VD-rollen men tackade först nej för att ”man kan ju inte klättra från VD-assistent till VD”, som hon tänkte då. Men det kunde man.

Har den perfekta rollen

Sagt och gjort, testperioden skulle vara sex månader men redan efter fyra blev det klart att hon var som klippt och skuren för rollen. Kadi Upmark berättar att hon sedan barnsben varit både inkännande och betraktande, analytisk och kreativ, så rollen kom att passa henne perfekt och kändes helt rätt. Något hon fortfarande känner än idag när hon varit med och tagit anläggningen till nya höjder med en kraftig tillväxt och utveckling under de senaste åren.

Vi fick en pratstund med Kadi om nuläget och planerna för 2023.

Vad ser du som det viktigaste i din roll som VD och ledare?

Min roll handlar främst om att utveckla människor, få dem att växa, ge dem rätt näring och förutsättningar. Det tillsammans med affärsutveckling är det som driver mig. Jag tror att det är mitt syfte och min speciella förmåga att göra skillnad för andra människor genom att skapa en miljö som präglas av harmoni, trygghet och gemenskap. Grunden bygger på att leda långsiktigt med hjälp av tydliga värderingar som tillit, rättvisa och ärlighet, vilket inte är någon quick-fix.

Vilka är dina tre viktigaste frågor för verksamheten under 2023?

  1. Mitt främsta uppdrag under 2023 är att säkerställa att jag själv mår bra för att orka vara uthållig och kunna finnas där för andra och för verksamheten. Ett gott självledarskap är a och o för mig. Att odla det som lyfter och ger näring i form av träning, sömn, kost, återhämtning, nära relationer. Jag ska ha förmågan att inge kraft och hopp varje dag hos mina medarbetare. I tider av utmaningar och kris är en ledares främsta roll att coacha och leda andra, och jag måste kunna plocka upp andra som faller. Alla faller vi ibland, och då måste man som ledare finnas där på ett tryggt sätt.
  2. Uthållighet! Det har varit tuffa år som slitit mycket, och världsläget är så pass osäkert just nu. Vi behöver tänka beredskap och kris i Sverige på ett helt annat sätt än vad vi behövt göra tidigare. Jag är väldigt riskbenägen och gillar att utmana på ett annat sätt än kanske många andra, men jag är också realistisk och analytisk i många beslut som jag tar. Det är en viktig avvägning i en ledarroll och är något jag har koll på månad för månad just nu.
  3. Att vi fortsätter hålla fast vid våra långsiktiga strategier som togs fram innan pandemin. Vi ser att de håller och ger effekt och det är helt nödvändigt i dagsläget att vi inte backar, vilket kräver ett fokus och en uthållighet för att fortsätta på den inslagna vägen.

Du är med i kommunens hotellvd-nätverk som träffas flera gånger under året - vad ser du för fördelar med det?

Att vi skapar en inkluderande och transparent atmosfär mellan oss vd:ar, att vi hjälps åt och inte ser varandra som konkurrenter utan hittar sätt att samarbeta. Att kroka arm med kommunen där vi alla jobbar mot samma mål. Vi har möjlighet att tillsammans skapa en kontinuitet med ett bra innehåll av olika ämnen vid varje träff, där vi exempelvis kan borra djupare i kommunens fokusområden för 2023. Jag ser forumet som ett sätt att kunna fördjupa oss i vissa frågeställningar, hitta gemensamma beröringspunkter och kunna utveckla saker tillsammans. Nacka kommun har som ambition att vara bästa kommunen i Sverige – ta hjälp av oss företagare så gör vi det tillsammans, inte minst med det viktiga destinationsarbetet.

Vilka fördelar har Nacka som företagsplats?

Det finns ett driv och väldigt höga ambitioner i Nacka och det är fantastiskt. Destinationsarbetet gör också att det odlas en entreprenörsanda i näringslivet. Sen har vi tunnelbanan och Centrala Nacka med nya flöden och mötesplatser. Allt det gynnar ett bra företagsklimat, det blir trivsammare, tryggare och samtidigt dynamiskt.

Vad kan vi göra ännu bättre i Nacka?

Vi kanske skulle behöva en evenemangsarena som driver besök, utveckla kulturen mer där idrotten redan är väldigt stark och även kartlägga och bemöta behoven hos Nackas välutbildade invånare – vad efterfrågar de? Vi borde också kunna fånga upp fler unga så att de vill stanna kvar i Nacka, och gärna erbjuda någon form av högre utbildning. Fler större huvudkontor är också en viktig pusselbit i helheten.

Vilka är dina hjärtefrågor - vad brinner du för?

Jag brukar säga att du når inga hjärtan om du inte pratar från ditt eget. Det är först då du har möjlighet att påverka och göra skillnad på riktigt. Det är så enkelt egentligen, men det måste genomsyra allt ifrån samtalet med styrelsen till samtalet med den enskilde medarbetaren. Jag vill att Vår Gård ska vara en plats som inkluderar och når fram till varje människa som kommer hit. Grundvärderingarna engagemang, ansvarstagande och inkludering genom respektfulla mellanmänskliga möten går ända tillbaka till 1924 då KF förvärvade Vår Gård, och de lever kvar än idag. Jag ser det som min uppgift att fortsätta förädla den fina och starka grund som redan finns här.

Sidan uppdaterades: