Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Stockholms Båtsnickeri utsett till Årets Nackaföretag

Andreas Millde, grundare och ägare av Stockholms Båtsnickeri, blev både förvånad och glad när han fick beskedet att han och hans team av 10 båtsnickare vunnit pris som Årets Nackaföretag. Det som startade med ett stort båtintresse på 90-talet har idag vuxit till Sveriges största företag i branschen. Hjärtat handlar om ett gediget och klassiskt hantverkskunnande kombinerat med nyaste tekniken för kunder över hela världen.

Vem är du och vad är Stockholms båtsnickeri?

Jag har alltid haft ett stort intresse för träbåtar och jag hamnade i träbåtsbranschen på 90-talet när jag såg att andra faktiskt kunde leva på det här. Så jag startade mitt företag redan då men som 2009 bytte namn till Stockholms båtsnickeri, i samband med att vi blev fler anställda. Vi underhåller och renoverar den klassiska träbåtsflottan där hantverket är viktigt för oss, men också att föra den mångåriga, svenska traditionen vidare och att kunna leva på det vi är bra på.

Idag är vi Sveriges största företag i branschen och medarbetarna består av 10 båtsnickare som har specialistkompetenser inom exempelvis ytbehandling, konstruktion och metallarbeten och vi samarbetar även med en mariningenjör. Nacka och Saltsjö-Pir är den perfekta platsen för oss eftersom det historiskt sett funnits både många varv och båtbyggen i området.

Vad betyder det att vinna Årets Nackaföretag?

Jag blev otroligt förvånad och riktigt glad, det är ju ett kvitto på att vi gör något bra. Känns positivt att jag har drivit upp något som blir så pass uppmärksammat, och det visar inte minst för omgivningen att vi är seriösa och erkända som företag. Jag är mycket stolt över det gemensamma jobb som vi gör och för mig är det viktigt att allt det här finns kvar under lång tid framöver.

Vad är på gång just nu i verksamheten?

Hos oss är ingen dag den andra lik! Vi har ingen större produktion utan det handlar istället om att hitta olika lösningar för olika typer av båtar. Arbetet har en hög svårighetsgrad både vad gäller idé och utförande, vilket är oerhört roligt.

Just nu är det full fart med att få i båtarna i vattnet i maj och vi har väldigt mycket att göra. Precis som många andra har vi varit lite oroliga för konjunkturen och därför har vi tagit in så mycket jobb vi bara kunnat. Men vi märker inte av någon kraftig avmattning ännu.

Hur ser visionen ut för verksamheten de närmaste åren?

Jag är väldigt intresserad av att bygga nya båtar i småskalig produktion. Att hålla kvar det fina hantverket tillsammans med modern digital teknik, vilket är ett område där vi ligger i framkant i världen faktiskt. För oss är det viktigt att våga utvecklas för att få in nya generationens medarbetare och kunder.

Kan du nämna något speciellt uppdrag som ni har jobbat med?

Vi har gjort otroligt många fina renoveringar under årens lopp, bland annat prinsessan Victorias bröllopsbåt Vasaorden, där vi gjort allt ifrån bladguldförgyllning till avancerat snickeri och en ny uppsättning åror. I sommar ska den sjösättas på Riddarfjärden när Stadshuset firar 100 år.

Sidan uppdaterades: