Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Beijer Byggmaterial Nacka i topp i landet

Jens Karlsten är Nackabo, trebarnsfar och hundägare samt inte minst regionchef för Beijer Byggmaterial som 2018 förvärvade Bygg-Ole i Nacka. Sedan dess har han tillsammans med sina medarbetare byggt upp den största Beijer-filialen med högst omsättning i landet. Vi fick en pratstund med Jens om utmärkelsen Årets Byggmaterialhandlare 2022, om att bli branschens förstahandsval för hållbart byggande och vad han ser som det viktigaste i sin roll som ledare i dessa omvälvande tider.

Hej Jens, vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag har varit i bolaget sedan 2006 i många olika roller, och som regionchef de senaste sju åren. Min bakgrund har jag just inom byggmaterialbranschen där jag under många år inom Beijer fått möjlighet att vidareutvecklas i nya roller. Sedan 2018 har jag förmånen att både bo och arbeta här i Nacka då Bygg-Ole blev en del av Beijer byggmaterial. Idag är vi Sveriges största byggmaterialkejda med 117 butiker från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

670Beijer Jens.jpg

Vilka är dina tre viktigaste frågor för verksamheten under 2023?

1. Att vi ska fortsätta vara konsekventa med vår affärsmodell med fokus på en stark kundleverans som bland annat innebär ett brett och tillgängligt sortiment och en logistik som underlättar för många kunder med ont om tid.

2. Fortsätta på den inslagna vägen med vår tydliga målsättning att Beijer Byggmaterial ska bli branschens förstahandsval för hållbart byggande till 2025. Det genomsyrar allt vi gör varje dag på många olika sätt.

3. Att inte drabbas av panik vad gäller den rådande konjunkturen, utan att stå stadigt förankrad i vår strategi vilket kan vara nog så utmanande. Här handlar det om att kunna ingjuta mod och trygghet i våra medarbetare, och att vara konsekvent på längre sikt.

Vad är du stolt över?

Jag är stolt över mycket i vår verksamhet men ska jag välja ut något så är det dels den position som vi har valt att ta inom miljö och hållbarhet, där vi tar ett genuint ansvar som bolag för att lämna efter oss en bra värld till nya generationer. Här var det mycket glädjande att vi blev utsedda till Årets Byggmaterialhandlare 2022 tack vare det arbete vi gör kring återbrukat material i samarbete med Nacka Vatten och Avfall. Jag är också stolt och glad över hur bra det blev när vi förvärvade Bygg-Ole, både när det gäller själva integrationen av de två bolagen och våra företagskulturer – en perfekt match! - och att det i sin tur ledde till att Nacka är det Beijer-varuhus i Sverige som har högst omsättning. Allt tack vare våra grymma medarbetare!

Vad ser du är det viktigaste i din roll som chef och ledare?

I mitt arbete är det viktigt att ha en bra blandning av strategiskt, taktiskt och operativt arbete. Vi är en ”people business” och med totalt 500 medarbetare i Stockholm så kan jag inte vara en alltför operativ chef men det är viktigt för mig att vara synlig, tydlig och framför allt en trygg ledare. Särskilt i dessa tider som för många är väldigt utmanande inte minst ekonomiskt. Jag ska stötta mina medarbetare på ett sätt som också gör att de varje dag kan hjälpa våra kunder att förverkliga sina byggprojekt.

Vilka är dina hjärtefrågor – vad brinner du för?

Jag brinner för våra medarbetare som varje dag gör sitt bästa för att hjälpa våra kunder med sina projekt. Det är viktigt att komma ihåg att bakom varje kundmöte och leverans så finns det en individ som gör sitt yttersta för att kunden ska lyckas med sitt projekt. Mina hjärtefrågor är individen, god service och mötet med kunden, vilka rimmar väl med Beijers kärnvärden som är schyssta, passionerade och stolta!

Vilka fördelar har Nacka som företagsplats?

Under de åtta år som vi haft vårt kontor här i Nacka så har jag slagits av hur tydligt det är att Nacka genomsyras av en stark entreprenörsanda och god stämning. Både företagarna och kommunen har en grundinställning som präglas av nyfikenhet. Det ska bli spännande att se hur kommunen hanterar infrastrukturen under de kommande åren vad gäller utbyggnaden av tunnelbanan, nya arbetsplatser, bostäder och med det fler människor som kommer till Nacka.

Vad är nycklarna till ett starkt företagande – vad är dina bästa tips?

Att kroka arm tillsammans med andra företag och med kommunen, skapa ännu fler tillfällen för samverkan och samarbeten. Kommunen har en viktig roll att hjälpa till att föra samman oss företagare i Nacka men vi måste också var och en våga ta plats och medverka på olika arenor, engagera oss tillsammans med kommunen och våga lyfta viktiga frågor.

Just nu handlar det också om att hålla ut i konjunkturen – våga tro att allt kommer att bli bra även den här gången. Vi som har varit med ett tag vet att efter regn kommer alltid sol, och det är viktigt att vi förmedlar detta till den yngre generationen, de behöver få känna trygghet!

Hur ser du på den viktiga kompetensförsörjningen?

Beijer har ett starkt arbetsgivarvarumärke vilket gör att vi har en stark position och jag vet att många vill jobba hos oss. Som bolag driver vi större frågor viktiga för hela branschen och då kan vi också locka till oss de medarbetare som vill något mer med sitt jobb, eftersom vi som bolag visar att vi vill mer!

Sidan uppdaterades: