Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Företagarintervju: Pythom Space

Utsett till ”top space tech providers” i världen har det svenska Silicon Valley-bolaget valt att öppna första verksamheten utanför USA –  närmare bestämt i Nacka Strand. Läs en intervju med Filip Stern Cedell, CEO för Pythom Space.

Vilka är ni på Pythom Space?

Vi startade i Kalifornien för snart fyra år sen och nu bygger vi upp ett nytt team här i Nacka Strand med tio personer det närmaste året. Det blir en blandning av svetsare, hantverkare, programmerare, ingenjörer, affärsutvecklare med flera.

Vilka visioner för verksamheten har ni?

filip-stern-cedell.jpgPythom Space bygger ett modulärt rymdtransportsystem med raketer, landare och rymdskepp. Vi testar motorer och strukturer just nu, och siktar på att nå rymden med första raketen inom ett år. Vi ser stora möjligheter inom medicin, nya material, snabbare och bättre data, energi och naturresurser i tyngdlöshet.

Vilket är det mest revolutionerande användningsområdet för raketer framöver?

Vi ser stora möjligheter inom medicin, nya material, snabbare och bättre data, energi och naturresurser i tyngdlöshet. Många av problemen vi brottas med på vår lilla planet kan få lösningar ute i rymden. Men störst blir kanske revolutionen i nya sätt att tänka, när vi står inför en verklighet fylld av nästan ofattbara möjligheter.

Tekniska revolutioner har historiskt kännetecknats av att en kritisk teknologi plötsligt blev mycket billigare. Rymden introducerar en helt ny fysisk värld som kommer leda till unika uppfinningar i takt med att kostnaden för rymdraketer sjunker. Precis som när datorn blev billigare, visste ingen vad internet skulle möjliggöra, och samma situation står vi inför i rymden idag.

Hur har 2023 varit för verksamheten?

Höjdpunkter från 2023 är öppningen av Pythoms svenska kontor med full produktion av raketen under kvartal fyra, och uppbyggnad av vår privata raket-testanläggning i Nevada i USA. Vi har också haft en rad stora tekniska framsteg som tar oss närmare vår första uppskjutning. 2023 har varit ett väldigt bra år för oss.

Vad vill Pythom Space möjliggöra - finns något som ännu inte upptäckts?

Det vore att kunna färdas till andra planeter på ett billigt och smidigt sätt. Även möjligheten att kunna göra så kallade point-to-point flygningar, det vill säga att kunna resa var som helst på jorden inom en timme. Pythoms raketer är unikt anpassade för den typen av resor tack vare ett speciellt system och ett bränsle som fungerar både på jorden och i rymden som gör detta möjligt. Det finns mycket spännande att upptäcka bland stjärnorna, och resan dit har nu börjat här på Nacka Space Beach i Nacka Strand.

Sidan uppdaterades: