Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Vaccination – ett viktigt steg för att bekämpa pandemin

Nu har seniorerna på Nackas särskilda boenden för äldre (SÄBO) börjat få sin andra vaccinationsdos mot covid-19. Samtidigt kan medarbetarna på boendena boka in sig för vaccination, ett viktigt steg för att bekämpa pandemin. Elisa Reinikainen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nacka kommun ger oss en uppdatering.

Elisa_Reinikainen.jpeg

Äldre har blivit särskilt drabbade av covid-19 under året som gått eftersom smittan letat sig in på SÄBO runt om i Sverige, så också i Nacka.

- Därför är det så viktigt att de som bor på SÄBO nu ska få sin andra vaccindos. Efter det har de ett betydligt bättre skydd, om än inte hundraprocentigt. Men skulle man ändå bli sjuk så är risken för att bli allvarligt sjuk betydligt lägre.

Eftersom inget av de vaccin som tagits fram ger ett hundraprocentingt skydd är det viktigt att fortsätta följa rekommendationer och riktlinjer.

- Det handlar om att göra på samma sätt som vi gjort i snart ett år nu. Det är bland annat att hålla avstånd, tänka på den basala handhygienen, använda rekommenderad skyddsutrustning, träffas utomhus och undvika besök på SÄBO. Håll i och håll ut som vi har upprepat så många gånger!

Att Nacka kommun möjliggör för medarbetare på SÄBO att vaccinera sig på arbetstid är en mycket viktig insats för att bekämpa pandemin.

- Vi har haft personal på SÄBO som varit sjuka. Att de väljer att vaccinera sig innebär ju inte bara ett skydd för de äldre, utan också för dem själva och deras kollegor. Det här är ett skydd för hela boendet och ett sätt att visa omtanke.

Elisa kommer själv att vaccinera sig när det blir dags.

- Men jag tillhör inte de prioriterade grupperna, så jag får vänta, men det kommer jag självklart att göra. Jag vet att det finns en oro bland vissa för att vaccinet togs fram så fort, men det vaccin som tagits fram har det forskats på längre än covid-19 funnits. Jag känner ingen oro för att tacka ja till erbjudandet.


På Folkhälsomyndighetens hemsida finns frågor och svar om vaccination mot covid-19.

Har du frågor och funderingar om när det är din tur att vaccineras? På 1177.se finns faktagranskad och säker information.

Sidan uppdaterades: