Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nytt index med fakta om hemtjänst

Nu blir det enklare för seniorer att veta vad de kan förvänta sig och kräva av kommunernas hemtjänst. Vad är bra och vad är dåligt? Alla fakta finns nu samlade i helt nya Hemtjänstindex, som lanserades idag.

Hemtjänstindex, som ska uppdateras årligen, är ett samlat mått på kvaliteten i landets hemtjänst och bygger på offentliga data som bearbetats av forskningsinstitutet RISE. Aktuella resultat finns att läsa på webbplatsen hemtjanstindex.se. Vid sidan av kvalitet, lyfts även faktorer som information, biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling.

Bakom Hemtjänstindex står SPF Seniorerna, som för satsningen beviljats medel från Allmänna arvsfonden.

Referenskommun

Nacka kommun har varit med som referenskommun i framtagandet av Hemtjänstindex, och vi fanns på plats vid lanseringen med äldreenhetens kvalitetsutvecklare Eini Ruottinen, gruppchef Linda Eneqvist, enhetschef Ellinor Egefors samt äldrenämndens ordförande Karin Teljstedt. Även äldreminister Anna Tenje och Greger Bengtsson, samordare för äldreomsorg på SKR, fanns med vid lanseringen

Unik helhetsbild

– Hemtjänstindex ger en ny och unik helhetsbild och kan bli ett viktigt verktyg i vårt utvecklingsarbete. Vi kommer att ha stort nytta av det internt, i kvalitetsdialogerna med utförarna, med seniorföreningarna och andra viktiga samverkanspartners, konstaterar Ellinor Egefors, chef för äldreenheten Nacka kommun.
– Det här är ett väldigt bra initiativ med öppna data, som många äldre kommer kunna ta del av via webben.

Nacka på 18:e plats av 290


Vilken kommun placerar sig då bäst i index?
Det är Gnosjö i Jönköpings län som ligger i topp, medan Nacka kommer på 18:e plats av Sveriges 290 kommuner.

– Vi är väldigt stolta och glada över att vara en av tre Stockholms-kommuner i topp 30. Nu ser vi fram emot att använda det här verktyget för att skruva på de delar där vi kan bli ännu bättre, avslutar Ellinor Egefors.

Gå till sidan hemtjanstindex.se

Äldreenheten Nacka kommuns representanter: Eini Ruottinen, kvalitetsutvecklare, Linda Eneqvist, gruppchef, Ellinor Egefors, enhetschef och äldrenämndens ordförande Karin Teljstedt.

Vid lanseringen av Hemtjänstindex deltog bland andra äldreministern och representanter för Sveriges kommuner och regioner. På bilden syns Äldreenheten Nacka kommuns representanter vid lanseringen: Eini Ruottinen, kvalitetsutvecklare, Linda Eneqvist, gruppchef, äldrenämndens ordförande Karin Teljstedt och Ellinor Egefors, enhetschef.

Sidan uppdaterades: