Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...
Augusti

P1 Morgon uppmärksammar Nackas arbete för unga i riskzon

Rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk har krupit ner i åldrarna, vilket innebär att insatser behöver sättas in allt tidigare. Många av Sveriges kommuner, däribland Nacka kommun, använder SSPF – ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid – för att motverka rekrytering av barn och unga till gängkriminalitet. Nu kommer även Jönköping att börja använda sig av modellen.

Samordna och skapa tillit

- SSPF är en samverkansform som står för samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid, där man samverkar kring ungdomar i riskzon för kriminalitet. I Nacka är rollen något tudelad, då vi är samordnare i grunden – vi samordnar kring de här ungdomarna men vi jobbar också relationsskapande, mycket med tilliten till de ungdomar vi jobbar med och med vårdnadshavare eftersom det är de som ska utföra jobbet, säger Marcus Terfelt, samordnare för unga i riskzon i Nacka kommun, till P1 Morgon.

IMG_0177 (1), Marcus Terfelt brödtext Nacka.se.jpg

Bryta sekretessen mellan aktörer

För att samordningen i SSPF ska fungera skriver deltagande ungdomar och vårdnadshavare på ett samtycke om att bryta sekretessen mellan de olika aktörerna i SSPF. Att ha en bred lägesbild hjälper samordnarna att kunna agera och vara proaktiva. I Nacka arbetar man både förebyggande och med ungdomar som är aktiva inom kriminalitet.

Låga trösklar för att få insatsen

- I Nacka är ju inte SSPF en biståndsbedömd insats, vilket innebär att man inte behöver vara aktuell hos socialtjänst för att vara en del av SSPF. Det gör ju att det är låga trösklar in. Det är lätt för vårdnadshavare och ungdomar själva att höra av sig om de är intresserade, men även professionella aktörer kan höra av sig till oss utan att oron är så pass hög att den hade föranlett en orosanmälan till socialtjänst, berättar Marcus Terfelt för P1 Morgon.

Ungdomar och vårdnadshavare är nöjda

Det är ofta en utmaning att mäta förbyggande arbete och så även effekterna av SSPF, men enligt utvärderingar som Nacka genomfört under de senaste två åren är över 90 procent av ungdomar och vårdnadshavare som deltagit i SSPF nöjda med insatsen, enligt Marcus Terfelt.

Lyssna på hela intervjun på Sveriges Radios webbplats:

https://sverigesradio.se/artikel/sa-kan-dansk-modell-motverka-gangrekrytering-av-barn-och-unga

Sidan uppdaterades: