Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vintercykling - En trend som växer

Allt fler väljer att cykla även under vintern, ett steg mot mer hållbara resvanor och ett aktivare liv. I november startade Nacka kommuns årliga projekt ”cykla på vintern”. Nu har vi kommit en bit in på nya året och är nyfikna på hur det går för våra vintercyklister.

En positiv upplevelse

Vi pratade med Dorotea Rahlén Bexander, en av en av våra vintercyklister. Hon berättar entusiastiskt om hur mycket hon tycker om att cykla på vintern. Trots snö och is är känslan på vägarna annorlunda jämfört med på sommaren. Det finns en gemenskap bland vintercyklisterna, en ömsesidig förståelse och respekt som gör resan både trevligare och säkrare tycker Dorotea.

Fortsätter med vintercykling

Dorotea kommer fortsätta med vintercyklingen. Med dubbdäck på sin elcykel känner hon sig säker oavsett väder. Fördelarna är många. Det går snabbare än med kollektivtrafik, det är inga köer eller parkeringsstrul, vilket gör cykeln till det bästa valet för cykelpendling.

Vintercyklisten Dorotea på väg till jobbet

Från hemmet till jobbet

Dorotea bor i Orminge och pendlar till jobbet på Östermalm, en sträcka på cirka 15 kilometer enkel väg. Hon cykelpendlar till arbetet 2 - 3 gånger i veckan och säger att det är en perfekt vardagsmotion.

Inspirerar andra

Familj, vänner och arbetskamrater har visat ett växande intresse för hennes vintercykling. Många är nyfikna på hur det är att cykla i kallt väder. Genom att berätta om de åtgärder som Nacka kommun vidtagit genom bland annat saltsopning av cykelbanorna för att göra vintercykling möjlig, hoppas hon inspirera fler att ge vintercyklingen en chans.

Tips för att komma igång

För den som är nyfiken på att börja vintercykla delar Dorotea med sig av några tips. Man behöver inte köpa dyra kläder, lager på lager fungerar bra. Det finns också Facebook-grupper fulla med råd och uppdateringar om väderläget och hur det ser ut på cykelbanorna vid till exempel snöoväder, som kan hjälpa till att planera resvägen. Slutligen, använd reflexer för att synas bättre i mörkret.

Genom att dela med sig av sina erfarenheter vill Dorotea motivera andra att upptäcka fördelarna med att cykla året runt. Det handlar inte bara om fysisk hälsa, utan även om en hållbar livsstil och ett bidrag till en bättre miljö.

Läs mer om Nackas arbete med cykel här

Läs mer om Vintercykelprojektet här

Sidan uppdaterades: