Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juli

Utan bilen dealen – en lätt match för Nackas familj

20 hushåll bytte bil mot cykel under tio veckor och minskade de korta bilresorna med 83 procent. Nackas familj har insett att det ofta går lika snabbt eller till och med snabbare att ta cykel istället för bil.

I tio veckor testade 20 hushåll i Stockholmsregionen att ersätta bilresor under milen med elcykel. En av familjerna kom från Nacka.

Resultatet visar att 18 av 20 familjer säger att de kommer fortsätta cykla i större utsträckning även efter projektet. Tillsammans minskade de korta bilresorna med 83 procent. Varje familj har i genomsnitt avstått från 100 korta bilresor.

För mer information om resultatet se Energirådgivningens webbsida:
Utan bilen dealen 2021 | Energirådgivningen (energiradgivningen.se)

Hur gick det för Nackas familj?

I Nacka var det Catherine och Hans som antog utmaningen och testade en bilfri vardag. Till sin hjälp hade de elcykel och ellastcykel.

Catherine och Hans tycker det gått smidigt att skippa bilen för de kortare resorna:

- Tiden har varit både spännande och lärorik. Största lärdomen är nog att det ofta går lika snabbt (eller snabbare) med cykeln på korta sträckor, och att det är så mycket roligare att cykla än att köra bil - dessutom får man motion på köpet. Trots att projektet nu är över kommer vi fortsätta cykla mer än förut, säger Hans Lian.

Syftet med projektet Utan bilen dealen

Tanken är att inspirera fler att upptäcka och testa alternativen till bil. De flesta bilresor som görs är kortare än 5 km och då är cykel ett utmärkt färdmedel istället.

Medverkande kommuner

Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

Samarbete inom Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen

Projektet Utan bilen-dealen är ett samarbete inom Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen. För mer om projektet se: Energirådgivningen.

Sidan uppdaterades: