Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Gå eller cykla till skolan – bilfria veckan är igång

Denna vecka deltar Nackas skolor i bilfria veckan, ett initiativ för att minska antalet föräldrar som kör sina barn till skolan. Istället uppmuntras elever från förskoleklass till årskurs 6 att gå eller cykla. Totalt 15 skolor deltar i år, bland dem Noblaskolan Saltsjö-Boo i Tollare.

På Noblaskolan fanns cykelreparatören Magnus McPheat på plats på skolgården för att ge enklare cykelservice. Alla skolor som anmält sig erbjuds enklare cykelservice. Han hjälpte eleverna med de vanligaste problemen, som justering av handbromsar och höja cykelsadlar, smörjning av cykelkedjor samt att pumpa däcken.

Vardagsmotionens fördelar

Forskningen visar hur viktig vardagsmotionen är och att elever både blir piggare och gladare, och att de har lättare att koncentrera sig under skoldagen, om de fått en promenad eller cykeltur på morgonen.

Dessutom blir miljön runt skolorna både trevligare och tryggare om fler går och cyklar istället för att skjutsa barnen i bil.

Cykelreparatör Magnus McPheat ger råd om cykling

Magnus tar sig tid att ge personliga råd till varje elev som får sin cykel servad, med särskilt fokus på trafiksäkerhet. I en film från evenemanget ser vi hur eleverna Faye, Charles och Julia får hjälp med att pumpa däcken, smörja kedjan och justera sadelhöjden.

NVP har en fin artikel om bilfria veckan. Här kan du läsa den.

I år deltar följande skolor från Nacka:

Neglinge skola
Boo Gårds skola
Noblaskolan Lännersta
Viktor Rydbergs skola Nacka
Noblaskolan Saltsjö-Boo
Vilans skola
Da Vinciskolan
Jarlabergs skola
Noblaskolan Nacka Strand
Lilla Nacka skola
Järla skola
Nordic International School Nacka
Kunskapskolan Saltsjöbaden
Sigfridsborgsskolan
Backeboskolan

Sidan uppdaterades: