Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...
Visionsbild över Sickla skola.

Sickla skola

I takt med att Nacka utvecklas skapar Nacka kommun plats för fler elever. Sickla skola renoveras och byggs ut med fler skolplatser. Målet är moderna och flexibla lokaler samtidigt som de fina kvaliteter som finns på skolområdet med 50-talsarkitektur bevaras. Renoveringen av skolan startade sommaren 2022 och ska vara färdig 2025.

Aktuellt om Sickla skola

Följ med in i Sickla skola

Är du nyfiken på Sickla skola? Vill du redan nu se hur fint det blir inuti när allt är klart 2025? I det här interaktiva spelet kan du som avatar gå runt i den färdiga skolan, ett år innan allt står klart.

Så här gör du

  1. Klicka här för att komma till spelet.
  2. Aktivera helskärmsläge och ljud genom att klicka på respektive ikon.
  3. Gör upplevelsen personlig genom att välja en avatar och ange ditt namn.

Våra tips

Spela på datorn

Navigera smidigt med W och S för framåt/bakåt och A/D för sidorörelser. Upptäck ytterligare funktioner genom att högerklicka för att öppna appmenyn. Behöver du hjälp? Spana in hjälpmenyn nere till höger eller tryck på H!

Spela på mobilen

Rör dig genom att trycka på skärmen och ändra vy genom att hålla och dra. App-menyn hittas via hamburgerikonen uppe till höger.

Mini games

Upptäckt minispelen "Drönarracet" och "Basketboll".

Testa dina skickligheter i de två engagerande utmaningarna: manövrera en drönare genom utmanande hinderbanor eller visa dina basketkunskaper. Ge allt för att hamna bland de topp 5 i poängställningen!

Solceller installerade på Sickla Skola

Inom kort avslutas första etappen av renoveringen av Sickla skola. Hus C har ersatts av en ny, större byggnad på fyra våningar som kommer att rymma årskurs F-2 samt anpassad grundskola 1–9. Solceller har installerats på taket där en del av överskottsel kan användas till andra byggnader på skolan.

Varje år producerar solpanelerna på byggnaden nästan 80 000 kWh el, vilket är cirka 35 procent mer än vad Hus C förbrukar. Överskottet används i Hus A för förskolan Växthuset och i Hus B för årskurs 3–6. Anläggningen minskar det totala behovet av köpt energi med samma mängd el som solpanelerna producerar, utan att exportera el till nätet

-Kommunens fastighetsbestånd ska utvecklas och förädlas för ett långsiktigt och hållbart innehav. Utbyggda solcellsanläggningar är en del av hur vi påskyndar miljöarbetet och klimatomställningen, säger Emelie Bjurå, enhetschef fastighet, Nacka kommun.

När renoveringen och utbyggnaden är klar kommer Sickla skola och Sickla anpassade grundskola att erbjuda undervisning från förskola till årskurs 9 från hösten 2025. Med full utbyggnad kommer skolan ha tre klasser per årskurs, nästan dubbelt så många som idag – cirka 840 elever.

Sickla skola våren – sommaren 2024

Arbetet pågår med hög intensitet under våren och sommaren 2024. Samtidigt fortsätter skolverksamheten på ett så smidigt och oberört sätt som möjligt.

Hus A

Direkt efter skolavslutningen vårterminen 2024 påbörjas renoveringen, modernisering och anpassning av Hus A som ska bli förskola. Den 17 juni påbörjas också upprustning och anpassning till den blivande förskolegården.

Hus B

Byggnaden renoveras, anpassas och moderniseras till dagens standard. Parallellt rustas skolgården upp, start 17 juni.

Hus C

Arbetet med Hus C är klart under april månad, och inflyttning av en del av verksamheten kan påbörjas i maj.

Hus D

I maj månad inleds arbetet med Hus D. Här ska övervåningen anpassas för det framtida högstadiet på Sickla skola. Klart till höstterminen 2024, då även den nya matsalen står färdig. Storköket är på tur att byggas om och blir klart till vårterminen 2025.

Buller

På en byggarbetsplats görs ofta arbeten som orsakar buller. Vi följer Naturvårdsverkets allmänna råd och riktlinjer. Ibland kan arbeten med högre bullernivå förekomma. I de fallen går projektet ut med proaktiv information till berörda genom projektets infotavlor och Nacka kommuns digitala kanaler.

Om projektet

I takt med att Nacka utvecklas skapar Nacka kommun plats för fler elever. Sickla skola ska anpassas för fler skolplatser. Målet är moderna och flexibla lokaler samtidigt som de fina kvaliteter som finns på skolområdet med 50-talsarkitektur bevaras. Anpassningen av skolan startade sommaren 2022 och planeras vara färdig 2025.

Skolans utveckling och framtida kapacitet

Sickla skola består idag av en F-6-skola med anpassad grundskola samt förskolan Växthuset. Här går cirka 450 elever i skolan och 100 barn i förskolan.

Höstterminen 2025 kommer Sickla skola att vara en F-9 skola med kapacitet för tre parallellklasser med anpassad grundskola (totalt cirka 950 elever) samt förskola med plats för 100 barn.

Byggnadsanpassningar, renoveringar och hållbarhetsinitiativ

De flesta byggnaderna i Sickla skola är byggda på 50-talet och i behov av att rustas upp. I den första etappen ersätts gamla Hus C med en ny större byggnad i fyra våningar. Den ska inrymma funktioner som administration, bibliotek, elevhälsa, klassrum samt specialsalar för bild, teknik, slöjd och musik.

På taket kommer solceller att installeras för att täcka en del av byggnadens behov. Eventuellt överskott kan komma att distribueras till övriga byggnader. Första etappen färdigställs till sommaren 2024.

I den andra etappen kommer renovering och tillbyggnation av Hus A, B och D att ske. Förskolan, som nu är i tillfälliga paviljonger, får nya anpassade lokaler i Hus A. Även skolgården kommer att rustas upp och anpassas. Arbetet startar sommaren 2024.

Planeringen sker i nära samarbete med verksamheten. Byggarbeten utförs med stor varsamhet och i nära dialog med personalen på Sickla skola och förskola för att orsaka så lite störningar som möjligt.

Projektet är en del av det strategiska samarbete som Nacka kommun sedan 2015 har tillsammans med NCC.

Illustrationsplan Sickla skola

Fotbollsplanen ingår inte i projektet Sickla skola och är ett senare, separat, projekt.

Sidan uppdaterades: