Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ny trappa och nytt torg i Centrala Nacka

I Stadshuskvarteren, nedanför Nacka stadshus, händer det en massa spännande nu. Arbetet med torget Granithöjden har påbörjats och under våren öppnar vi Östra Granittrappan, som binder samman kvarteren och öppnar upp till Värmdövägen.

Centrala Nacka fortsätter att utvecklas till en naturban och ännu mer levande plats. Som en del av den utvecklingen öppnar vi upp Östra Granittrappan för gångtrafikanter under våren. Den breda trappan, som kläs i stora granitplattor, leder upp från Värmdövägen mot Granithöjden. Trappan blir en del av det gångstråk som gör det lätt att ta sig till och från Värmdövägen samt till tunnelbanans station Nacka och blivande Stadshusparken.

Östra Granittrappan_nyhet.jpg

Östra Granittrappan2_nyhet.jpg

Trivsamt torg med sittplatser

Nyligen påbörjade vi också arbetet med Granithöjden, torget som är beläget på platsen ovanför Östra Granittrappan. Torget kommer bli en trivsam bostadsnära plats och en del av det stråk som binder samman kvarteren och övriga delar av Centrala Nacka.

Här kommer det finnas sittplatser, växter efter årstid, körsbärsträd och tallar som ger grönska till området och passar in utvecklingen av naturbana Centrala Nacka.

Torget byggs i etapper och vi planerar att färdigställa en del av torget till hösten 2024. Träd och annan växtlighet planerar vi att plantera ut under våren 2025.

Under tiden för arbetet kommer vägen som går längs torget delvis vara avstängd för fordon.

_Graniithöjden_Amanda_Wahlén_vår_20240318_nyhet.jpgVisionsbild över Granithöjden av Amanda Wahlén/Sweco

Ytterligare en trappa

Från Granithöjden kommer på sikt ännu en till trappa att byggas, Västra Granittrappan, som ska ansluta till Värmdövägen och ytterligare ett torg, Agnestigs torg. Läs mer om Agnestigs torg.

Centrala Nacka

I Centrala Nacka växer en naturban stadsdel fram, där det urbana och naturen möts på nya sätt och trivs tillsammans. En plats där naturens lugn möter stadens puls i ett av Nackas mest centrala lägen med närhet till både natur och butiker, restauranger, näringsliv, skolor, förskolor, kultur och fritid. Här ska det på sikt bli 6 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser för nya och gamla Nackabor och verksamheter. Arbetet med tunnelbanan pågår och när den är klar 2030 kommer det ta tolv minuter att åka från tunnelbanestation Nacka till T-Centralen.

Sidan uppdaterades: