Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

"Oceandream" av Stina Folkebrant

Visades 19 juni - 1 september 2019

Konstnärens egna ord om utställningen

Jag har målat min dröm om havet i svartvitt akrylmåleri, försökt skapa ett litet fönster mot havsdjurens värld som inte bara handlar om att äta eller ätas…utan samarbete och samspel, vad vet vi om vilka dramer som utspelar sig där?

Vattendjuren kan inte leva i vår värld av luft, vi däggdjur kan besöka deras genom att hålla andan eller använda dykutrustning. Strandade valar dör om de inte kommer tillbaka till havet…

Vi måste respektera varandras miljöer och sätt att leva, vi bor på samma planet och går den ena under drar vi med den andra. Vad skulle vi människor säga om havsinvånarna slängde upp enorma mängder plast i vår miljö? Som vi sen åt till middag?

Bara för att vi inte förstår vattendjuren eller kan kommunicera med dem så tror vi att de lever ett mycket enkelt liv men vad är det som säger att de inte har lika innehållsrika liv med sorg och glädje som vi?

Kanske genom att iaktta dem kan skapa en större förståelse för vattenvarelserna och deras miljö.

Vi måste tänka oss noga för vilken negativ påverkan allt har som kommer ner i haven såsom kemikalier, båtfärg, solskyddskräm, plast, fimpar etc.

Vad vet vi om vad sälarna tänker på? Hur ser en musslas liv ut? Vad utspelar sig i vattenvärlden som utgör 70% av jordens yta? Varav 90% av havets volym är djuphav där färre människor har varit än på månen (ca 12 st). Djuphaven är de minst utforskade områdena på jordklotet och där lever de mest svårfångade varelserna.

Allt liv är besläktat genom DNA så vi är egentligen släkt med mikroberna i djuphavets botten.

Vi vet mycket lite om djuphaven och vad vet en spökhaj om människor? Ändå lever vi på samma planet!

Kaskelottvalen har världens största hjärna, hur går tankarna när hen dyker ner till 2000m djup av totalt mörker?

Lyktfisken som lever i djuphaven kan bli 150 år… hur ser ett så långt liv ut?

Målningen ”OceanDream” är inspirerad av Indiska Oceanen och jag har målat livet strax under ytan. I min dröm simmar jättebläckfisken, hammarhajarna och havssköldpaddorna för att nämna några djur.

I ”The Souls of Seals” funderar jag över glädjen och samspelet hos sälarna när de smidigt dansar omkring tillsammans.

”The Deep Darkness” är min dröm om djuren som lever i djuphaven utan ljus eller växter. Det är enorma vattenmassor som sträcker sig oändligt i mörker. Det finns mer än en miljon arter i havsdjupen som ännu inte är upptäckta…

Genom att måla ”Noble Animals” porträtt på en mussla ”Mrs Clam”, räka ”Sir Shrimp”, sjöhäst ”Mr Seahorse” och sjöstjärna ”Lady Starfish” vill jag försöka visa att de är personligheter och vad är det som säger att deras liv inte är fyllda av liknande upplevelser som hos oss människor… med uppgifter och olika roller i deras samhälle som alla fyller en funktion…”
Stina Folkebrant

Sidan uppdaterades: