Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka kommuns konstsamling

Årligen adderas nya verk till Nackabornas samling av mobil konst. De idag över 2 234 verk som konstsamlingen består av har köpts in under utställningar, genom gallerier och direkt från konstnärer.

Låna konst

Konsten i samlingen började köpas in under 50-talet och lånas kontinuerligt ut till kommunalt finansierad verksamhet för placering i exempelvis förskolor, skolor, kontor och äldreboenden. Verken i samlingen är utförda i ett flertal tekniker så som måleri, skulptur, fotografi, video och ljud.

Prioriterad inriktning för utlåning är verksamhet för barn, ungdomar och äldre. Konsten lånas ut till kommunalt finansierad verksamhet oavsett huvudman.

Vill du låna verk, har frågor kring verk du har eller vill återlämna verk, kontakta konstsekreterare Nanna Leth. Här kan du läsa reglerna för lån ur konstsamlingen. (Word-dokument, 59 kB)

Till vänster: "Magisk trädgård" (2016) av Per B Sundberg. Till höger: målning av Henrik Eriksson (bilden är något beskuren). Längs upp på sidan syns en detaljbild från ytterligare en målning av Henrik Eriksson, båda köptes in till Nacka kommuns konstsamling 2016.

Öppet arkiv

Den konst som görs och uppförs idag berättar något om den tid vi lever i nu och ingår i morgondagens kulturarv. Vi på Nacka konst jobbar för att tillgängliggöra kommunens konstsamling för fler. Så småningom kommer du här via hemsidan kunna bläddra dig igenom dokumentationsarkivet över den konst som kommunen köpt in genom åren. Vilket inte är mer än rätt med tanke på att samlingen faktiskt ägs av dig - och alla andra som bor i Nacka kommun.

Till vänster: "Skog" (1977) av Margaret Gadd. Till höger: "P.O.V. #3" (2016) av Katarina Löfström

Sidan uppdaterades: