Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ta del av Lilla Nyckelvikens spännande historia där det en gång hände

Till ljuv musik och sång av epistel 55 invigdes elskåpet vid Lilla Nyckelviken idag (18 juni) av kulturnämndens 1:e vice ordförande Lena Linnerborg. Det är det andra kulturhistoriska elskåpet i serien ”Så vare då”.
epistel55.jpg
På bilden: Jonas Isakson (gitarr) och Torsten Mossberg (sång) framför epistel 55.

Den här gången lyfter vi den spännande historien om Lilla Nyckelviken och krogen där Johan Tobias Sergel och Carl Michael Bellman höll till. Vi får också veta mer om sångerskan Jenny Lind ”den svenska näktergalen” som bodde på Lilla Nyckelviken på 1800-talet. Hon hade en framgångsrik karriär och det finns flera vittnesmål om hur förbipasserande båtar stannade upp på fjärden för att få lyssna till hennes sång.

Via en QR-kod på skåpet kommer du till denna webbplats
Lilla Nyckelviken –”Så vare då”
Här kan du också läsa mer, se bilder från när det begav sig och lyssna på spännande historia om platsen och tiden via ljudfiler.

Bildkollage med Jenny Lind, Lilla Nyckelviken och Lena Linnerborg vid elskåpet
Bildkollage med Jenny Lind, teckning av Sergel från krogen en junikväll 1790, Lilla Nyckelviken och Lena Linnerborg vid elskåpet.

För produktionen av det lokalhistoriska bildgalleriet utomhus i Nacka står Nacka lokalhistoriska arkiv och Kulturhuset Dieselverkstaden på uppdrag av Nacka kommun. Kommunen har också samarbetat med Nacka Energi som har gett oss tillstånd till att klä elskåpen med bilder och text.

I samband med att Nacka firar 50 år uppmärksammas Nackas historia, nutid och framtid på olika sätt.
Nacka_50_bla-gron_svart-text_JPG.jpg

Sidan uppdaterades: