Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Forumbibliotekens novelltävling är avgjord

Vinnare blev Tomb Svalborgs berättelse Två kajor ovanför Skönviksvägen. Berättelsen är en finstämd och träffsäker skildring av två kajor och den lilla människan i det expanderande Nacka.
På bilden: Pristagarna Tomb Svalborg, Molly Holmlund och Nadja Hägglén.

Tävlingen är ett sätt att uppmuntra skrivande och är också en del i att uppmärksamma att Nacka firar 50 år 2021.

Första pris

Två kajor ovanför Skönviksvägen av Tomb Svalborg

Motivering: Novellen är en finstämd och träffsäker skildring av två kajor och den lilla människan i det stora, expanderande Nacka. Texten beskriver fågellivet vid en bro som går över Skönviksvägen och Värmdöleden. Tomb Svalborg skildrar insiktsfullt och lättläst två kajors beteenden och personligheter i en välkänd nackamiljö och hur de kommunicerar med berättarens inre. Vi får en inblick i hur fågellivet förändras i takt med Nackas omvandling. Texten ger en stark närvarokänsla och inspirerar läsaren till egna naturbetraktelser.

Så här beskriver vinnaren Tomb sig själv med egna ord:
Jag fyllde 33 år nyss. Och bor i Ekhagen strax norr om stan. Spenderade större delen av min uppväxt så söder i norrland du kan komma. (Även kallat Hälsingland och Gästrikland.) Men har min dagliga verksamhet via LSS i Nacka Strand. I en byggnad nära Vikdalsvägen. Så har haft min morgonpromenad i området där novellen utspelar sig i några år nu och befinner mig i Nacka ofta.

Andra pris

Vi typ skjuter och de typ skjuter tillbaka av Nadja Hägglén

Motivering: Lokalt och globalt möts i denna levande skildring av en restaurangägare i Nacka som fysiskt och psykiskt konfronteras med minnen från en krigisk verklighet han har flytt bort från.

Tredje pris

De själlösa av Molly Holmlund

Motivering: De själlösa är en blodisande, gastkramande skräcknovell med handlingen förlagd till stora delar av centrala Nacka.

Hederspris

Lägenheten av Josefin Delin

Motivering: En fartfylld humoristisk berättelse från Fisksätra om Evelyn som går igen efter sin död och ställer till med olika upptåg för att skrämma bort hantverkarna som vill restaurera hennes gamla hyreslägenhet till oigenkännlighet.

Stort grattis till vinnarna!

Sidan uppdaterades: