Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hedvig och Hugo seglade hem silver i EM 29er

I lördags, den 19 augusti, tog Nackasyskonen Hedvig och Hugo Liljegren silver på 29er Europamästerskapet i Saltsjöbaden. EM arrangerades av Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS, och totalt 175 besättningar med några av världens bästa juniorseglare i åldrarna 14 till 22 år tävlade om att få stå på prispallen.

Hedvig och Hugo har seglat sedan de var små och KSSS hamnplan har i princip varit deras andra hem där de spenderat all vaken tid.

- Vår familj hade segelbåt när vi var små och stora delar av sommaren var vi i Stockholms skärgård. Vi seglade också över till Åland och Finland för att upptäcka nya territorium, berättar Hedvig.

En kombination av hjärna, fysisk styrka och adrenalin

När syskonen var i sju-årsåldern började de segla optimist på KSSS några kvällar i veckan. Det var då intresset för segling växte sig större.

- Jag tycker att segling är en komplex sport, vilket gör att det alltid finns mer att lära sig, berättar Hugo.

- Segling kombinerar hjärna, fysisk styrka och adrenalin på ett perfekt sätt. För att segla snabbast runt banan måste du vara duktig på strategi och taktik. Du behöver också vara stark för att orka dra i alla tampar för att båten ska gå fort. Dessutom har du ett tävlingsmoment och höga hastigheter som ger adrenalin, förklarar Hedvig.

Silver - perfekt avslut på 29er-karriären

Hedvig och Hugo silvermedalj.jpg

Både Hedvig och Hugo tycker att årets EM var extra roligt eftersom det var ett stort mästerskap på hemmaplan. Samtidigt var förhållandena utmanande med vindar som varierade mycket i styrka och riktning.

- Vindarna var väldigt svåra att läsa, så det var svårt att förutse vilket vägval runt banan som var det snabbaste. Det gjorde att alla teamen lyckades bättre och sämre i de olika racen. Då blir det viktigt att hålla humöret uppe, oavsett hur det gått i de tidigare racen, berättar Hugo.

Tagit steget in i OS-klassen

För att förbereda sig inför en stor tävling tränar syskonen mycket under nästan hela året, men uppladdningen inför årets 29er i EM var annorlunda.

- Vi tog steget in i OS-klassen 470 i vintras och har därför tränat och tävlat i 470 nästan hela säsongen. Som förberedelse hann vi bara segla fyra träningspass i 29er veckan innan EM.

Att segla hem silver känns som ett perfekt avslut på 29er-karriären. Nu kommer Hedvig och Hugo att fokusera på att lära sig så mycket de kan om 470-klassen.

Syskonen har redan hunnit lämna Saltsjöbaden och är nu i Litauen där de ska segla junior-VM i 470.

- Först kommer vi att träna under en vecka för att sedan segla mästerskapet som består av totalt sex tävlingsdagar. Sedan åker vi hem till Saltsjöbaden och KSSS och siktar på att träna på en så hög nivå som bara möjligt, avslutar Hedvig.

Sidan uppdaterades: