Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Årets vårsalongare: 13-åriga Isabelle Thorngren

De känslofulla konstverken skapade av pärlplattor intresserade många besökare redan första dagen av årets Vårsalong i Dieselverkstaden. Under vernissagen utsågs Isabelle Thorngren till ”Årets vårsalongare” för sitt verk Realistiskt hjärta nummer 12. Utställningen visas mellan den 8 och 21 maj.

På Dieselverkstadens rosa foajéväggar hänger pärlplattorna på rad, stora och små, i olika former och färger. Redan första timmen är det många på plats för Vårsalongens vernissage.

– Det överträffar allt jag kunde tänka mig, både i det lilla som i det stora. Vissa verk är fantastiskt avancerade, medan andra sett till utförandet kanske är lättare att få ihop, men har en djup betydelse genom tanken bakom pärlplattan, säger Johan Ekdal, biträdande verksamhetschef för tre av kommunens sju fritidsgårdar, som jobbat med utställningen tillsammans med Nacka kommuns intendent Nanna Leth och Dieselverkstaden.

Vernissagen lockade många besökare

Under utställningens första dag bjöds besökarna både på något att dricka och tilltugg medan de minglade bland de inlämnade verken.

En av besökarna på plats är Emma Eriksson Lindgren, 18 år, som har pärlat en pärlplatta föreställande ett brinnande Folkets hus.

– Det är tänkt som en hyllning till vår fritidsgård som brann ned 2020. Det är förknippat med många starka känslor så det kändes fint att lyfta. Det tog ungefär två månader att pärla och är en sammansättning av 16 pärlplattor, säger Emma som tycker att initiativet med en utställning med konst skapad av unga är toppen.

I foajén är även flera ungdomar från Nacka Finest. Mohammed, Fatima och Rahaf är alla överens om att utställningen är cool.

– Det är roligt att vara här och få hjälpa till, skapa aktivitet och hjälpa folk, säger Fatima. Mohammed och Rahaf håller med. Ungdomarna från Nacka Finest har även till uppgift under vernissagen att samla in röster till besökarnas hederspris.

Utöver att titta på utställningen fanns det under vernissagen också möjlighet att fotas i Glimpse mobila fotostudio som var involverade i utställningen "Vi är framtiden".

bild2.jpg

”Årets vårsalongare”

bild 3.jpg

Vid halv åtta var det så dags för de ögonblick som många av de unga konstnärerna väntat på, utnämnandet av ”Årets vårsalongare”. Vinnaren blev Isabelle Thorngren, 13 år för sitt verk ”Realistiskt hjärta” som föreställer ett hjärta i genomskärning. Hon korades av en professionell jury och utöver äran belönades hon även med ett presentkort på 2 000 kronor.

– Det här var så roligt, och absolut inget jag hade väntat mig, sa en förvånad vinnare precis efter utnämnandet.

Hederspriset som kvällens besökare röstat fram gick till Aryan vars konstverk föreställde den palestinska flaggan.

Känslosam utställning

För andra gången samverkar fritidsgårdar tillsammans med Kulturhuset Dieselverkstaden för att främja ungas kulturutövande. Sedan mitten av april har ungdomar mellan 13 och 19 år haft möjlighet att bidra till årets Vårsalong Nacka.

– Det är så många fina bidrag och väldigt känslosamt. De har ju jobbat med temat känslor, som är ett ganska brett tema men genom ett ganska smalt uttrycksätt i pärlor. Sedan har det varit väldigt roligt att utmana med ett material som är ganska vanligt och ofta förekommer men kanske inte på det här sättet, säger Nanna Leth som hängt utställningen. Hon tycker att utställningen på ett bra sätt lyfter Nackas intension att nå ut till unga och skapa ett samtal som alla får ta del i.

– Om vi kan dela varandras känslor och tankar så förstår vi mer om varandra och hur lika vi är. I stället för att tro att vi är ensamma.

Fakta

Vårsalong Nacka i Dieselverkstaden

Mellan den 8 och 21 maj har du möjlighet att besöka årets konstutställning på Dieselverkstaden. I år finns en unik möjlighet att uppleva konstverk skapade av ungdomar från hela Nacka i åldrarna 13–19 år. De unga konstnärerna har skapat uttrycksfulla pärlplattor kopplat till årets tema känslouttryck. Konstverken har skapats enskilt eller i grupp där de unga Nackaborna har gestaltat olika känslor genom spännande former och figurer.

Årets vårsalongare

Årets vårsalongare blev Isabelle Thorngren, 13 år med sitt verk ”Realistiskt hjärta”. Själv beskriver hon verket; Jag har gjort ett realistiskt hjärta vilket jag tycker symboliserar livet. Alla upplevelser, relationer och färdigheter ihopvävt i ett. Allt som händer i vårt liv är på grund av hjärtat, vår livlina. Dag och natt jobbar det för att vi ska kunna vara med om allt.

Sidan uppdaterades: