Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Nya initiativ och kreativitet uppmärksammas av kulturnämnden

Engagemang, musikaliska färdigheter och kreativitet är några av de kunskaper och egenskaper som mottagarna av stipendiet Ung Kultur och kulturnämndens utmärkelser prisas för 2024. I dagarna utsågs nya stipendiater till stipendiet Ung Kultur och mottagare av kulturnämndens utmärkelser i Nacka. I år tilldelas stipendier till hela nio unga nackabor och två utmärkelser som går till syskonen Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse samt Älta kulturförening för ungdomsinitiativet Escape Älta.

- Det känns otroligt kul att i år ha möjlighet att dela ut hela nio stipendier och två utmärkelser till unga konstnärer, musiker och initiativtagare runt om i Nacka. Extra kul känns det att vi har haft ett så högt engagemang med rekord i antal nomineringar som inkommit från våra Nackabor – det visar verkligen vilken framåtanda och kreativitet vi har i Nacka Kommun. Jag vill på kulturnämndens vägnar ge årets mottagare av både stipendiet Ung Kultur i Nacka och kulturutmärkelserna våra hjärtligaste gratulationer, säger Monica Brohede Tellström (L), kulturnämndens ordförande

Om stipendiet Ung Kultur

Ung kultur är Nacka kommuns stipendium för unga mellan 16 och 25 år som har ambitioner inom konst- och kulturområdet. Stipendiet kan användas till fördjupning inom konst, musik, litteratur, teater, foto, film, video, dans, konsthantverk, kulturmiljö eller hembygdsvård. Den totala stipendiesumman är i år 150 000 kronor och kan fördelas på flera stipendiater, som i år uppgår till nio musiker och konstnärer i Nacka.

Årets stipendiater för Ung kultur är:

 • Sara Lennartsson tilldelas 30 000 kronor för möjligheten att investera i en professionell violin som kommer att bidra till hennes fortsatta utveckling och högre utbildning inom musik.
 • Filip Kankaanpää tilldelas 25 000 kronor för att investera i en keyboard/piano för att främja hans musikaliska kreativitet och vidare utveckling som musiker.
 • Astrid Skagerström Lindau tilldelas 20 000 kronor i bidrag till verktyg och material under hennes fortsatta utbildningstid inom metallformgivning på Konstfack.
 • Vide Rosén Wicklund tilldelas 20 000 kronor att investera i utrustning för att fortsätta utvecklas inom musikproduktion och komposition.
 • Ellen Storgård tilldelas 16 000 kronor för att delta i animationskursen Comic Creation i Viborg, Danmark under sommaren. Stipendiet kan även användas vid annat tillfälle eller till annan likvärdig utbildning.
 • Jinan Zhang tilldelas 12 800 kronor för att finansiera en sångpedagog för instudering av sommarens produktion av Bellinis opera Norma.
 • Ingrid Samrell tilldelas 11 200 kronor för finansiering av vidare studier vid lämplig folkhögskola inom jazzsång eller annan likvärdig utbildning.
 • Niki Östh Delin tilldelas 11 000 kronor för att finansiera vidare studier vid Nyckelvikens folkhögskola inom färg, form och hantverk eller annan likvärdig utbildning.
 • Árdís Krause Modén tilldelas 4 000 kronor till att finansiera vidare studier inom illustration för att främja vidare utveckling.

Om kulturnämndens utmärkelser

Kulturnämnden delar årligen ut två utmärkelser. Nacka kommuns kulturutmärkelse om 20 000 kronor och årets kulturevenemang i Nacka om 10 000 kronor.

Nacka kommuns kulturutmärkelse tilldelas Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse för att de med stort engagemang, respekt, nytänkande och mod förvaltat och utvecklat kulturarvet och konstnärshemmet efter syskonen Kajsa och Olle Nyman, som levde och verkade i Saltjö-Duvnäs under 1900-talet.

Utnämningen årets kulturevenemang i Nacka under 2023 tilldelas ungdomsinitiativet Escape Älta. Ett evenemang som arrangerats av unga för unga i Älta under ledning av Älta kulturförening.

Läs mer om Älta kulturförening här.

Läs mer om Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse här.

Sidan uppdaterades: