Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Textildagar i den Cirkulära hubben

Välkommen på textildagar i den Cirkulära hubben 26–27 maj, Nacka Forum. Här vill vi inspirera till smartare textilkonsumtion med workshops, aktiviteter och tävling på temat. Tillsammans kan vi minska textilens påverkan på miljön.

Aktiviteter i hubben 26–27 maj

Besök vår Cirkulära hubb där du kan ta del av workshops, aktiviteter och information kring hållbar textil. Kom och testa tyngden av din årliga textilkonsumtion, lämna in textil du inte längre använder och använd dina kunskaper i vårt textilquiz och tävla om ett fint pris!

Workshops

Materiallära och inspiration för mer medvetna val

Fredag/lördag 26–27 maj kl. 12.00–16.00 Emmaus Stockholm/Artikel 2
Lär dig mer om medvetna materialval på textiler och hur du kan öka livslängden på dina kläder. För dig som vill testa dina nyvunna kunskaper finns plagg att se samt hemliga lådor där man får känna sig fram för att identifiera materialet – utan att se!

Klä om din stol

Fredag 26 maj 2023 kl. 12.00–16.00 Tapetserare Ylva Gutke
Få tips och inspiration hur du gör för att laga och klä om din möbel.
Möt experten Ylva Gutke, tapetserare, sömmerska och textil designer.

Second hand och textilinsamling med Lindra & Human Bridge

Fredag 26 maj 2023 kl. 12.00–16.00
Human Bridge och Lindra är på plats och informerar om textilinsamling och second hand. Hur gör de för att samla in 34 ton textilier om dagen och vad krävs för att ett plagg ska kunna säljas igen?

Visste du att?

I Nacka samlade vi under 2022 in hela 433 ton textil! För att producera textil används stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier. Detta syns oftast inte i den produkt som når konsumenten, men de medför alla en negativ påverkan på miljön och klimatet. Den största klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion, över 80 procent, sker i produktionen av textil.

I snitt köpte varje svensk 15,2 kg textilier förra året. Det motsvarar ungefär 56 plagg! Av dessa hamnar ungefär 8 kg i soppåsen och eldas upp, trots att plockanalyser visar att mer än hälften av dessa skulle kunna återanvändas. Genom bättre kunskap om textil kan vi göra fler smarta val. Tillsammans hjälps vi åt att sluta cirkeln!

Mobil KLC Maxi samma helg

Parallellt med de aktiviteter som pågår i hubben arrangeras även Mobil KLC Maxi 27–28 maj. Här kan du lämna material till återbruk eller återvinning och fynda kläder, prylar, leksaker och böcker gratis i vår fyndhörna. Välkommen!
Läs mer om Mobil KLC Maxi här.

Om den cirkulära hubben

Hubben, som ligger i Nacka Forum plan 0, invigdes december 2022 och har sedan dess fungerat som en gemensam yta att prata om avfallsförebyggande åtgärder och cirkulär ekonomi, helt i linje med målen i avfallsplanen. Flera olika event och aktiveringar har ägt rum, där Nackaborna och besökarna i Nacka Forum har erbjudits kunskapshöjande aktiviteter om hållbar konsumtion. Den cirkulära hubben drivs av Nacka vatten och avfall i samverkan med Unibail Rodamco Westfield.

Läs mer om den cirkulära hubben och våra samarbeten.

Sidan uppdaterades: