Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juli

Båtbottentvätt mot påväxt och utsläpp

Att ett båtskrov måste hållas rent från påväxt i form av alger, havstulpaner och andra organismer är välkänt för båtägare. Påväxten leder till ökad bränsleförbrukning och därmed ökade utsläpp från båtmotorer. För att inte tala om att påväxten gör att både motorbåtar och segelbåtar tappar fart. Det är både dyrt, tråkigt och dåligt för miljön.

Det har varit vanligt att använda biocidfärger för att bekämpa påväxten, men idag finns andra och bättre metoder, till exempel båtbottentvätt som fungerar som en biltvätt men i vattnet och utan schampo eller andra kemikalier.

Om du inte har målat skrovet med biocidfärg kan båten tvättas i närmaste båtbottentvätt. På www.båtmiljö.se - ingången hitta/karta - finns en webbkarta med båtbottentvätt och spolplattor i hela landet markerade. I Nacka finns två båtbottentvättar, en i Fisksätra och en i Saltsjöbaden.

Här kan du läsa mer om båtvård och information till båtklubbar.

LOVA-bidrag

Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö kan få stöd genom LOVA-bidrag (Lokalt Vattenvårdsprojekt). Bidrag kan sökas hos länsstyrelsen bland annat för insatser mot minskad spridning av miljögifter från fritidsbåtar.

Här kan du läsa mer och ansöka om LOVA-bidrag

Sidan uppdaterades: