Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

En vägledning för medarbetare: Använda AI-verktyg online

Utvecklingen inom AI går snabbare för varje dag och nya lättanvända verktyg lanseras efter varandra och blir tillgängliga för människor på bred front över hela världen för första gången. Men hur bör vi som arbetar på kommunen förhålla oss till effekterna av detta? Vi ska så klart vara modiga och nyfikna – utan att riskera säkerheten.

Möjligheter

Denna typ av verktyg kommer att hjälpa oss människor med många olika arbetsuppgifter, som att sammanfatta en stor mängd nyhetsartiklar på ett ögonblick, skriva om texter på olika sätt, identifiera trender i data, ta fram handledningar och en massa annat som vi idag har svårt att föreställa oss.

Risker

Vi bör komma ihåg att när vi använder generativa AI-verktyg i vår yrkesroll, så måste vi balansera skyldigheten att minska riskerna såväl som ta tillvara alla möjligheter. Grundinställningen bör vara:

Skilj på hur du använder verktyg som ChatGPT i en privat kontext, jämfört med en arbetsrelaterad situation.

Informationen som vi behandlar i yrkesrollen är en del av Nacka kommuns totala informationsmängd och relevant lagstiftning måste alltid följas för denna. Även om du loggat in i ett AI-verktyg med en privat inloggning baserat på en privat e-post så kan fortfarande informationen som du behandlar i verktyget, genom att exempelvis ställa en fråga, tillhöra Nacka kommun.

Hur ChatGPT m.fl. verktyg fungerar

Automatisk datainsamling

Verktyget samlar in olika typer av personuppgifter och information som du tillhandahåller automatiskt bara genom att använda tjänsten, som till exempel dina inloggningsuppgifter, informationen som du matar in, filuppladdningar, vilket innehåll som du tittar på och engagerar dig i, namn på din dator/mobiltelefon/platta, land, IP-adress med mera.

Lagring av din data

Informationen om dig sparas i verktyget för att sedan användas bland annat för att förbättra och analysera tjänsten. Men du kan aldrig säkerställa att informationen inte sprids vidare till någon annan.

Juridik: Tredjelandsöverföring

I ChatGPT:s fall så innebär detta ovan även att du genom ditt användande samtyckt till att all information som du matar in och genererar överförs till OpenAI:s anläggningar och servrar i USA. Detta gäller flertalet generativa AI-tjänster

Juridik: Andra lagar och regelverk

Som offentlig myndighet styrs vi av ett flertal lagar och regelverk som förhindrar oss från att behandla vår information hur som helst och var som helst.

Eftersom Nacka kommun som offentlig myndighet inte är bara ett skal utan består av dig, mig och alla andra fantastiska medarbetare vi har här i kommunen, så måste vi alla hjälpas åt att se till att Nacka kommun behandlar vår gemensamma information på ett korrekt och förtroendeskapande sätt.

Att tänka på när du använder webbverktyg som beskrivs ovan

  • Varför behandlar jag informationen?
  • Hur behandlar jag informationen?
  • Är det lämpligt att dela denna information med företagen som driver tjänsten och andra som därmed kan se den?

Exempel på vad som är direkt olämpligt att hantera i verktygen:

  • Uppladdade dokument
  • Alla typer av personuppgifter (t.ex. foto, personnamn, mejladress)
  • Användning av AI kopplat till applikationer som Office-plug-in
  • Beslutstexter

Lästips

Vill du läsa mer om risker och riktlinjer för AI-baserade chatbotar och språkmodellerhar så har RISE, Research Institute of Sweden, en informativ artikel på detta ämne, klicka för att läsa här.

Lär dig mer om AI

AI Sweden har tagit fram kostnadsfria utbildningar inom AI, som du kan självanmäla dig till via länkarna nedan. Målgrupp för dessa utbildningar är alla som är nyfikna på att veta mer om AI och hur det kan användas för att skapa värde i praktiken.

Starta din AI-resa | AI Sweden

Introduktion till AI för ledare | AI Sweden

För dig som vill lära dig grunderna i artificiell intelligens mer på djupet finns en kostnadsfri online-kurs via Linköpings Universitet som heter Elements of AI. Kursen riktar sig till alla som vill veta vad AI är, vad man kan göra (eller inte göra) med AI och hur AI påverkar våra liv.

Elements of AI

Kontaktperson

Emelie Rhodin
Informationssäkerhetssamordnare
E-post: emelie.rhodin@nacka.se
Tel: 070-431 89 52

Foto: Andras Vas via Unsplash.

Sidan uppdaterades: