Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Mentorskap - en vägledande relation

I Nacka kommun är mentorskap en viktig del i introduktionen av nya chefer. Erfarna chefer har i uppdrag att introducera och stödja nya ledare, vilket sker genom mentorskap. När Vilde Rundfloen tillträdde som chef för ledningsstaben tidigare i år tilldelades hon en mentor: Renée Klarberg, gruppchef på trafikenheten.

- Jag blev verkligen glad när jag fick frågan om att bli Vildes mentor. När jag blev chef för sju år sedan hade jag en mentor som betydde mycket för mig. Jag vet därför hur ovärderligt det är att ha någon att reflektera tillsammans med och få råd av, berättar Renée.

För Vilde har det alltid varit viktigt att utvecklas och att vara med och göra skillnad. När rollen som stabschef dök upp, var det en möjlighet att ta sig an något nytt som bidrar till utveckling och nya erfarenheter. Eftersom chefsrollen är helt ny för Vilde känns det bra att ha en mentor.

- Renée har erfarenhet av att vara en ung chef och förstår de utmaningar det innebär. Det är värdefullt är att ha någon att bolla idéer med och få stöd kring nya frågor och situationer, förklarar Vilde.

För Renée är mentorskapet också nytt, och hon ser fram emot att resonera kring ledarskap och hur man hanterar olika situationer på bästa sätt. Hon betonar också vikten av att hitta en egen ledarstil och att arbeta utifrån sina egna styrkor med fokus på utveckling.

- Framför allt vill jag vara uppmuntrande, bidra med trygghet och ha ett coachande förhållningssätt. Vilken typ av ledare Vilde vill vara behöver hon komma fram till själv. Jag försöker dela med mig av mina erfarenheter, men också av mina misstag, säger Renée.

Kontinuerlig utveckling och framtid som mentor

Att som chef vilja vara mentor är något som Vilde tycker visar på ett gott ledarskap.

- När jag har samlat på mig tillräckligt med erfarenhet, vill jag också vara mentor. Renée inspirerar mig genom att visa hur rolig och givande ledarrollen är, även om den ibland kan vara svår och krävande. Efter min examen inom statsvetenskap tyckte jag att jag hade mycket kunskap om ledarskap, styrning och organisation. Renées kunskap inom dessa områden har hjälpt mig att konkretisera och fördjupa min förståelse för vad det innebär i praktiken.

Sidan uppdaterades: