Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Hurra för Snedkabelbron – 30 år

I år är det 30 år sedan Snedkabelbron stod färdig i Orminge centrum. Bron binder samman västra och östra delen av Orminge och var viktig för Orminges bostadsutveckling på 90-talet. Nu tävlar fyra kreatörer om att ge bron en ny gestaltning.

- Snedkabelbron är en ikonisk trettioåring skapad i stål och betong. Bron förenar material, idéer och visioner, vilket bidrar till Orminges starka identitet, säger kommunens projektledare, Johan Buhre.

Varför ser bron ut som den gör?

När det var dags att bygga en gångbro i Orminge fanns det en idé om en bro helt i stål, som var populärt på kontinenten men mindre vanligt i Sverige. Slutresultatet blev dock en kombination av både betong och stål, som halverade kostnaden.

Nu fyller bron 30 år och kommer att genomgå omsorgsfulla uppgraderingar med spännande konstnärlig gestaltning och ny färg. Det blir också nya backstagsfundament eftersom bussgatan på Kanholmsvägen ska breddas.

- Det blir ett nytt kapitel för bron med teknik och konst i samverkan, vilket vi hoppas ska vara till glädje för alla Ormingebor och besökare, säger Johan.

Läs mer om tävlingen om den konstnärliga gestaltningen här
Läs mer om utbyggnaden av Orminge centrum med omgivningar
Läs mer om Nacka KreatörsPool och aktuella utlysningar

Sidan uppdaterades: