Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Ny dagverksamhet för äldre med demens i Nacka

Nu startar dagverksamhet på Danvikshem. Det är den femte dagverksamheten för äldre i Nacka kommun och den första som startas av en privat anordnare.

Sedan tidigare finns dagverksamheter med demens- och social inriktning vid kommunala Nacka Seniorcenter i Sofiero och Sjötäppan samt i Ektorp, men nu öppnar alltså Stiftelsen Danviks Hospital sin första dagverksamhet på Danvikshem där de välkomnar äldre gäster med demens.

Social samvaro och aktiviter

Måla 670x400.jpg

Till Nackas olika dagverksamheter kommer personer som är 65 år eller äldre som bor kvar hemma, men som regelbundet vill träffa andra för att delta i olika aktiviteter eller bara få sällskap av andra under dagtid.

Måltider och fikastunder är givna inslag under dagen, där det ges möjlighet att umgås under trevliga former. Aktiviteterna anpassas efter önskemål från deltagare. Det kan vara exempelvis bingo, promenader, filmvisning, gympa, frågesport, trädgårdsskötsel, bakning, musiklyssnande och annat som efterfrågas. På Danvikshem kommer gästerna kunna röra sig både inne och ute i trädgården. Inomhus finns personal som stöttar den som exempelvis vill måla, delta i sång och musik eller bara sitta i lugn och ro en stund för att läsa. Runtom innergården finns många sittplatser men även aktiviteter som boule, par-cykling, promenad – eller varför inte se till att de två kaninerna har det bra i sin stora bur?

Vid dagens slut återvänder deltagarna till sina respektive hem. Det finns möjlighet även för den som bor vid ett särskilt boende för äldre att delta i dagverksamhet.

Utemijö 670x400.jpg
Andreas Nordlander, undersköterska och dagverksamhetspersonal, Anna Levy, arbetsterapeut och dagverksamhetspersonal, Isabella Grigoriou, enhetschef

Avlastning för anhörig

Den sociala samvaron och stödet för seniorens rutiner, som till exempel måltider, är centralt i dagverksamheten som ska bidra till att bibehålla den äldres funktionsnivå. Men dagverksamhet kan spela en viktig roll i vardagen även för en anhörig som behöver avlastning på dagtid i vetskapen att den äldre personen har meningsfull social aktivitet och omvårdnad av kunnig personal i en stimulerande miljö.

Isabella 670x400.jpg
Isabella Grigoriou, enhetschef

Behovsprövning

För att delta i dagverksamhet behövs ett biståndsbeslut. Här kan du läsa mer om Nacka kommuns dagverksamheter och hur du ansöker.

Sidan uppdaterades: