Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ministerbesök i Nacka: Goda förebyggande insatser för barn och unga i fokus

Goda exempel på förebyggande insatser för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella miljöer stod i fokus i Nacka stadshus på onsdagen, när både statsminister Ulf Kristersson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte Nacka kommun.

Givande samtal

– Vi har haft ett jätteintressant besök hos medarbetarna på SSPF, som kommer i kontakt med ungdomar på olika sätt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) verkade nöjd efter sitt och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvalls (M) besök på onsdagen, där det bland annat gavs tid för ett långt samtal med Nackas SSPF-samordnare och chefer inom Nackas socialtjänst på ämnet systematiskt förebyggande arbete och insatser för barn och unga.

Relationer och tillit

I samtalet med ministrarna beskrevs nuläget i Nacka och hur samarbetet ser ut med Polisen, skolan och andra professioner som möter barn och ungdomar:

– I Nacka jobbar vi inriktat på relation och tillit, både mellan oss aktörer som samverkar – men också med ungdomar och vårdnadshavare, så klart, berättade Marcus Terfelt, SSPF-samordnare Nacka kommun för ministrarna.

– Men vi ska även ge cred till föräldrarna, som är måna om att ta emot den hjälp som finns, inflikade samordnarkollegan Dogol Kidane.

– Vi som samarbetar kring barn och unga har en god lägesbild tack vare engagemanget hos alla: Polisen, trygghetsvärdar, ungdomsteamet, fritidsgårdar, skola och civilsamhället.

– Vi är stolta och glada, sammanfattade Marcus Terfelt.

samtal.jpg

Tid gavs för långt samtal kring förebyggande arbetet kring barn, unga och familjer i Nacka kommun.

"Fina exempel från Nacka"

Även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall konstaterade efteråt att mötet med Nacka-medarbetarna gjort intryck:

– Förebyggande arbete är en prioriterad fråga för regeringen. Om vi ska kunna vända den här väldigt allvarliga situationen så måste vi fokusera på tidigt och förebyggande arbete.

– Vi har hört väldigt fina exempel idag från socialtjänsten hur man arbetar med skolan, samarbetar med Polisen och fritidsverksamheter till exempel.

– Det är mycket, mycket positivt! Man åker från Nacka väldigt hoppfull över hur fint det funkar här.

Avgörande systematik och evidens

Samtalet med SSPF-samordnarna och cheferna på Nackas socialtjänst handlade även om vikten av systematik, att både samordna individuell planering och göra ordentliga uppföljningar. Ministrarna ställde flera frågor om hur samarbetet mellan aktörerna fungerar, och fick veta att effektiva möten med tydliga syften och påföljande handlingskraft genomsyrar all samverkan.

Efteråt lyfte Ulf Kristersson särskilt just vikten av systematik i arbetsmetod för att få positiv effekt, och vad han sett under besöket i Nacka:

– Jag menar att systematiken i det förebyggande arbetet måste vara lika stor, lika evidensbaserad, lika kunskapsinriktad som det som vi gör när det har gått för långt. Det tycker jag att man kan visa på här.

besok-2.jpg

"Bekräftelse för medarbetarna"

Vid besöket i Nacka stadshus tog sig ministrarna tid att prata med flera av medarbetarna inom den sociala omsorgsprocessen och besöket blev en positiv erfarenhet för medarbetarna:

– Att statsministern och socialtjänstministern besöker oss i Nacka för att med egna ögon ta del av hur vi arbetar med förebyggande insatser för barn och unga visar att vårt arbetssätt är värt att uppmärksamma och inspireras av, sade Karin Kollberg, social- och äldredirektör i Nacka kommun, och fortsatte:

– Vi blir så klart stärkta av att vårt arbetssätt och positiva resultat uppmärksammas på det här sättet. Det bekräftar att vi i Nacka kommun ska fortsätta att arbeta nära andra aktörer i fungerande samarbeten för att finnas där för Nackas barn och unga, som vi gör med bland andra skolan, Polisen och övriga civilsamhället.

Även Caroline Andreasson, chef för barn- och familjeenheten i Nacka var glad efter besöket, där hon deltagit i samtalet med ministrarna:

– Ett besök av det här slaget är en bekräftelse för våra medarbetare, som dagligen möter och ger stöd till Nackas barn och unga i många olika livssituationer, att de gör ett riktigt bra jobb som är värt att uppmärksamma även på en nationell nivå.

gruppbild.jpg

Några av de som deltog i mötet i Nacka stadshus: Gruppchef samordnare i riskzon Eva Sten, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, chef barn- och familjeenheten Caroline Andreasson, social- och äldredirektör Karin Kollberg, statsminister Ulf Kristersson, SSPF-samordnarna Marcus Terfelt, Lovisa Douglies och Dogol Kidane.

Studiebesök hos Polarna i Nacka

Under onsdagskvällen följde statsminister Ulf Kristersson med Polarna under deras arbete och besökte deras lokaler. Polarna Nacka är en del av ungdomsteamet och kommunens uppsökande sociala fältarbete.

Mer information

I samband med besöket i Nacka så arrangerade regeringen en pressträff för nyheter som rör insatser för barn och unga.

Klicka här för att se ministrarnas pressträff som hölls i Nacka stadshus.

Klicka här för att läsa mer om SSPF i Nacka.

Klicka här för att läsa mer om Polarna i Nacka.

besok-3.jpg

Trots dagens allvarliga tema och kunskapsutbyten i viktiga samtal, så fanns det också plats för mer lättsamma och informella stunder som här, när kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), socialnämndens ordförande Filip Wiljander (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) pratar med chefen för barn- och familjeenheten i Nacka, Caroline Andreasson.

Foto: Ryno Quantz

Sidan uppdaterades: