Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Nyhetsbrev: Tips för barns och ungas psykiska hälsa

För att Nackas barn och unga ska må bra och inte utveckla psykisk ohälsa samarbetar Nacka kommun förebyggande på många sätt med bland andra Region Stockholm. Ett nyhetsbrev med tips och information på stöd och aktiviteter är ett exempel. Det sprids cirka tre gånger per år via exempelvis skolor, omsorg och vården via mail. Målet är att nå ut till vårdnadshavare med användbar information och konkreta tips och inspiration för att våra barn och unga ska må bra.

Barn och ungas psykiska hälsa påverkas av alla delar i livet: I hemmet, i skolan och på fritiden.litet-nyhetsbrev.png

För att ge tips och information till vårdnadshavare så skickas ett digitalt nyhetsbrev ut via mail till skolor och andra ställen där barn, unga och deras föräldrar rör sig.

Nyhetsbrevet (PDF-fil) innehåller tips på fritidsaktiviteter men även vilket stöd som finns i Nacka om du som vårdnadshavare behöver råd i utmanande livssituationer.

Läs nyhetsbrevet som PDF

Klicka här för att läsa nyhetsbrev 1–24 som PDF. (PDF-dokument, 1 MB)

Läs nyhetsbrevets texter i korthet

Här nedan hittar du en kortversion av nyhetsbrevets textinnehåll:

LÄXHJÄLP MED MATTECENTRUM

Kom till räknestugan för att plugga matteuppgifter eller träna inför prov. Volontärerna på plats hjälper dig med matematik på grundskole- och gymnasienivå. Ta med mattebok eller andra uppgifter, egen penna, papper, miniräknare och annat material du behöver för att plugga. Välkommen oavsett ålder, vilken skola du går i, vilken kurs du läser, eller kunskapsnivå! Drop-in, ingen föranmälan.

Tid: Måndagar klockan 16.00–18.00, Dieselverkstadens bibliotek.

GRATIS AKTIVITETER I FISKSÄTRA FOLKETS HUS

Ingen föranmälan behövs – alla barn är välkomna:

 • VR-ÄVENTYR
  Ta med kompisarna och upplev äventyr! Lös kluriga uppgifter och res runt med VR-glasögon. Drop in torsdagar klockan 16.15–17.15.
 • DIGITALLAB
  Skapande verkstad där vi använder digital teknik på ett kreativt sätt. Vi gör 3D-modeller, målar digitalt och tecknar med hjälp av olika program. Från 7 år och uppåt. Ingen avgift. Arrangör: FolkLab Fisksätra. Onsdagar klockan 15.30–17.30.
 • SCHACK
  Är du från 10 år och uppåt och nyfiken på att spela schack? Nacka Värmdö Schackklubb bjuder på schackspel hos oss på fredagar klockan 16.00–16.45.

Klicka här för att gå till Fisksätra Folkets hus webbsida.

DANS FÖR HÄLSA

Dansgrupp för tjejer i högstadiet och gymnasiet. Kom precis som du är och var med i ett positivt danssammanhang utan några krav. Passar dig som har besvär med stress, sömn, oro och spänningshuvudvärk eller magont, och som vill delta i en avslappnad och stärkande träningsgrupp. Gruppen fokuserar på kravlöshet, rörelseglädje, kroppsmedvetenhet och pulshöjning. Vi dansar en enklare koreografi i olika dans- stilar och gör olika övningar. Avslutas med avslappning. Du dansar utifrån dina förutsättningar, inga förkunskaper krävs och vi kommer inte göra några uppvisningar. Låt danstillfället vara en positiv stund! Är du nyfiken på hur det går till, kolla in dansforhalsa.se Tid: Måndagar klockan 16.00–17.00
ANMÄLAN OCH FRÅGOR
Kontakta Nacka RehabCentrum, genom chatt i appen Alltid öppet, telefon 08-123 673 50 eller e-tjänst på 1177.se för en bedömning inför deltagande gruppen. Begränsat antal platser – sök redan nu!

ÄR VAPE FARLIGT?

Tobaksrökning minskar bland unga i Sverige, men användning av andra nikotinprodukter ökar. E-cigaretter/vaping har blivit mer vanligt. Men hur påverkas kroppen av vaping? Klicka här för att titta tillsammans med ditt barn på den här filmen från SVT-programmet Lilla Aktuellt.

3 TIPS FÖR BARN OCH UNGA

lilla.raddabarnen.se: För mellanstadiebarn om rättigheter, känslor och må bra-tips.

attentionung.se: Om diagnoser, stöd och att få vara den du är.

Safe Place–appen: Rädda barnens gratis-app för 13+ med övningar som minskar oro och stress. Finns där appar finns.

ABC TONÅR – FÖRÄLDRATRÄFFAR I GRUPP

Har du en tonåring hemma? Blir det ofta konflikter mellan er? Känner du dig maktlös och vill ha nya strategier? Alla föräldrar, bonusföräldrar och andra vuxna som lever med tonåringar hemma (12–18 år) är välkomna till våra föräldraträffar. Vi vill stärka relationen mellan förälder och tonåring, minska konflikter och bidra till att tonåringen mår bra.

 • Träff 1: Vara tillsammans (Obs: Obligatorisk träff)
 • Träff 2: Bra samtal
 • Träff 3: Välja en lugn väg
 • Träff 4: Hantera problem

Varje träff är cirka 2,5 timme. Vi träffas i grupp med tolv deltagare och två utbildade gruppledare som diskuterar tillsammans. får diskutera olika frågor med varandra. Mellan träffarna kommer ni att öva på innehållet hemma. Materialet bygger på forskning, liksom föräldrars och tonåringars önskemål och behov.

Läs aktuell information och anmäl dig via: nacka.se/abctonar/foraldrawebben

WORKSHOPS FÖR VÅRDNADSHAVARE:
MINSKAD STRESS MED VARDAGSBALANS

Under våren välkomnar vi föräldrar till workshops med föräldrastrategier för att hitta vardagsbalansen och få verktyg att minska stress. Är du förälder till ett barn som är stress- och kravkänslig? Ett barn som ofta låser sig och får utbrott eller som kanske inte orkar med skolan, läxor eller fritidsaktiviteter?
Välkommen att tillsammans med andra föräldrar och våra familjebehandlare på första linjen lära dig vara stressdetektiv för att öka vår förståelse för barnets specifika behov.
Du kommer få med dig verktyg för att kartlägga med ditt barn och stödmaterial för att kunna anpassa och skapa mer balans i er familjevardag.
Öppna workshops på Boo vårdcentral – ingen föranmälan krävs. Anmäl i receptionen att du ska delta i workshopen, så du kommer till rätt väntrum.

 • Onsdag 27 mars kockan 15.00–16.00
 • Torsdag 18 april klockan 15.00–16.00
 • Onsdag 15 maj klockan 15.00–16.00

Frågor? Kontakta forstalinjen@ nacka.se

”LYSSNA FÖR LIVET”
ÖPPNA FÖRÄLDRAFÖRELÄSNINGAR

 • 21 FEB: MAMMORNA OCH PAPPORNA I VÅLDETS SKUGGA
  Alexandra Pascalidou kommer till Nacka för att tala om föräldrars förebyggande roll i kampen mot våldet och hur vi föräldrar kan rusta oss och våra barn för att motverka roten till denna utveckling.
 • 13 MARS: EN RESA GENOM LIVET MED BARN SOM HAR NPF
  Sara Melin tar dig med på en personlig resa genom utmaningar och framgångar som mamma till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. En föreläsning om att hitta styrka i svårigheter och lära sig att älska ”livet med extra allt”.
 • 17 APRIL: BARN OCH UNGAS SÖMN, MYTER OCH SANNINGAR
  Psykologerna Kristoffer Bothelius och Liv Svirsky. Fakta om barn och ungas sömn och praktiska och evidensbaserade råd. Plats: Nacka kyrka, Gamla Värmdövägen 14. Tid: klockan 19.00–20.30.

Länk till mer information och webbsändningar: nacka.se/foraldraforelasningar

DITT STÖD I FÖRSTA LINJEN

Kontakta mottagningen som ditt barns/ungdoms vårdcentral tillhör:

 • För Danviken, Kvarnholmen, Sickla hälsocenter, Kry i Sickla, Kry i Älta:
  Familjeläkarna i Saltsjöbaden, Telefon 08-717 01 00, vardagar klockan 08.00–17.00.
 • För Nacka Forum, doktor.se i Nacka strand, Ektorp, DoktorTeam, Fisksätra, Boo vårdcentral:
  Horisonten barn och unga, Boo vårdcentral, Telefon 08-123 382 80, måndagar och torsdagar klockan 10.30–11.30.

Klicka här för att gå till Första linjens webbsida.

Fakta om nyhetsbrevet

Detta nyhetsbrev är ett samarbete mellan Nacka kommun och Region Stockholm.

Nyhetsbrevet är en aktivitet inom ramen för omställningsarbetet som ska leda till ”God och nära vård”. Det kan beskrivas som ett övergripande mål för den omställning som sker inom hälso- och sjukvården över hela landet. Omställningen syftar till att vården i högre grad organiseras och bedrivs med utgångspunkt från patientens behov och förutsättningar. I Stockholmsregionen och Nacka kommun samarbetar vi över verksamhetsgränser för att via nyhetsbrevet ge föräldrar tips och information om de stöd och aktiviteter som finns runtom i kommunen, och som på olika sätt kan stärka barns och ungas psykiska hälsa och förebygga psykisk ohälsa.

Vill du också ha nyhetsbrevet till din e-post?

Nyhetsbrevet kommer ut cirka tre gånger/år och distribueras elektroniskt via mail till vårdnadshavare via skola, vård, omsorg och aktörer i civilsamhället.

Vill ni också ta emot och sprida nyhetsbrevet vidare hos er?

Kontaktperson:
Nina Micaux
Familjebehandlare
Välfärd Samhällsservice/Första linjen Nacka kommun
E-post: nina.micaux@nacka.se

Sidan uppdaterades: