Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Årets vintercyklister i mål

Efter en vinter med mycket cykling har Bengt bestämt sig för att fortsätta cykla även på vintern. Han är inte ensam, årets deltagare i projektet ”Cykla på vintern” är överens, de vill fortsätta cykla året runt.

Fyrtio vintercyklister i olika åldrar och bosatta runt om i Nacka valdes ut och erbjöds fria vinterdäck mot att de i gengäld cyklade regelbundet och lämnade synpunkter på hur det fungerade. Med hjälp av vintercyklisterna hoppas Nacka kommun inspirera fler att cykla året runt. Nu, tre månader senare och våren snart här utvärderas projektet.

Vintercyklisterna gillar sin nya vana

Deltagarna i projekt "Cykla på vintern" är överens, de vill fortsätta cykla året runt. Överlag har det fungerat över förväntan. Framgångsfaktorerna är framför allt vinterdäck som ger riktigt bra grepp på is, snö och asfalt samt sopsaltningen.

Att pendla till och från jobbet, enklare än vad Bengt trodde

Bengt är en av årets vintercyklister. Han pendlar med elcykel mellan hemmet i Ekudden och Nybroplan. Han tycker det har fungerat bra, över förväntan.

- Efter en härlig vinter med mycket cykling till och från jobbet har jag bestämt mig, jag kommer att fortsätta med detta. Det har gått enklare än jag trodde, säger Bengt.

Bild på en av året deltagare i projektet "Cykla på vintern"Bengt är en av årets deltagare i projektet Cykla på vintern

Peppning, elcykel och dubbdäck

- Det är mycket tack vare peppningen i projektet och att det känts säkert med dubbdäcken som gör att jag kommer att fortsätta cykla. Sen underlättar min elcykel pendlingen också, säger Bengt.

I genomsnitt 23 kilometer tur och retur

- Årets deltagare har i genomsnitt cyklat 23 kilometer tur och retur till jobb eller studier under december, januari och februari. Hälften av deltagarna har använt elcykel. Av de 40 som ingick i projektet har i stort sett alla fullföljt, det har varit få avhopp. Ambitionen är att fortsätta projektet med nya deltagare nästa vinter, säger projektledare Marianne Areskog på Nacka kommun.

Bild på projektledaren för projekt "Cykla på vintern", Marianne AreskogMarianne Areskog, projektledare Cykla på vintern i Nacka kommun

Utveckla Nacka som cykelkommun

Ett syfte med satsningen är att fånga in synpunkter på hur Nacka kan förbättras och utvecklas som cykelkommun.

- De synpunkter som vi har fått in har varit konstruktiva och intressanta. Vi har haft två möten med deltagarna och även fått in förslag på förbättringar via Nackas app, Felanmälan Nacka kommun”, säger Marianne Areskog.

Synpunkterna handlar om allt från idéer om hur vinterdriften kan förbättras till inrapportering av potthål och andra akuta hinder på cykelvägarna. Deltagarna har även haft en Facebookgrupp och en grupp på Strava där de kunnat tipsa och peppa varandra.

Positiva hälsoeffekter och minskad miljöbelastning

De flesta som deltog i utvärderingen uppgav att deras hälsa påverkats positivt av cyklingen. På frågan vad deltagarna ser som mest positivt att delta i projektet svarade flest personer att det är minskad miljöbelastning. Och på frågan om de kommer att fortsätta att cykla även nästa vinter svarade samtliga att de kommer att cykla minst lika mycket eller mer nästa vinter.

Läs mer om projekt Cykla på vintern

Sidan uppdaterades: