Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Anmäl din skola till Bilfria veckan

Nacka kommun inbjuder alla skolor som har årskurs F-6 att delta i vårens Bilfria vecka, en del av projektet "Gå och cykla till skolan". Målet är tydligt. Att minska andelen föräldrar som använder bilen för att transportera sina barn till skolan.

Bilfria veckan, som äger rum under vecka 16 (15–19 april), syftar till att öka medvetenheten kring alternativa transportmedel och uppmuntra fler barn och vuxna, både föräldrar och personal, att välja mer hållbara sätt att ta sig till skolan.

Varför delta i Bilfria veckan?

Genom att ge bilen en paus och istället välja att gå eller cykla till skolan, bidrar du och din skola till en säkrare trafikmiljö kring skolområdet. Dessutom främjar det hälsan, ökar koncentrationen och gynnar klimatet. På våren, när vädret blir mildare, är det perfekt att lämna bilen hemma och istället njuta av en promenad eller cykeltur med barnen till skolan.

Fördelar med Bilfria veckan

  • Hälsa: Aktiva transportmedel främjar fysisk aktivitet och välbefinnande hos eleverna.
  • Koncentration: Forskning visar att morgonmotion kan förbättra koncentrationsförmågan under skoldagen.
  • Klimatet: Att minska användningen av bilen bidrar till att minska koldioxidutsläppen och främjar en mer hållbar framtid.

Cykelservice på skolgården

Nacka kommun stödjer alla deltagande skolor genom att erbjuda cykelservice på skolgården. Eleverna kan ta med sina cyklar för en översyn och enklare service. Hand- och fotbromsar kontrolleras av en erfaren cykelreparatör, kedjor smörjs, och sadelhöjden justeras för en säker och bekväm cykeltur till skolan.

Gör Bilfria veckan till en inspiration för hela skolan

Många upptäcker att det faktiskt inte tar längre tid att gå eller cykla till skolan än att använda bilen. Bilfria veckan är en möjlighet för alla som har chansen att testa ett annat sätt att transportera sig till skolan.

Anmälan till Bilfria veckan

Anmäl din skola till Bilfria veckan här, senast 11 mars

Mer information

Mer information och reportage från tidigare bilfria veckor på Nackas skolor finns på webbsidan för projektet "Gå och cykla till skolan".

Kontakt: Marianne Areskog

Sidan uppdaterades: