Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ett första steg tillbaka via Hälsoträdgården

Till Hälsoträdgården kommer människor i behov av rehabilitering. Här hjälper naturen dem att hitta balans i tillvaron och börja tro på sig själva igen.

Nacka hälsoträdgård i Nyckelviken ligger vackert, omgiven av vatten, klippor, skogar och hagar.

Den lugna miljön hjälper människor att bygga upp sitt självförtroende, öka livskraften och förbättra både sin psykiska och fysiska hälsa. Här kan deltagarna ägna sig åt skapande veksamhet, trädgårdsarbete eller bara vila och koppla av i naturmiljön.

– Ett respektfullt och varmt bemötande från oss handledare är det viktigaste. Därefter är det gemenskapen i gruppen och naturkontakten det som skapar enastående resultat, berättar arbetscoach Louise Lindgren.

Verksamheten startade 2013 och har som uppdrag att ge förrehabilitering till personer med någon form av ohälsa. Målet är att stötta dem så att de kan komma tillbaka till arbete, praktik eller studier, genom att hjälpa dem hitta balans i tillvaron, och börja tro på sig själva igen.

För någon med svår smärta kan det vara tillräckligt att bara få sitta i den lugna trädgården och känna doften av luktärterna, eller plocka örter. Den som orkar aktivera sig lite mer kan vara med och plantera, gräva, rensa eller kratta i trädgården.

– Vi får komma precis som vi är och jag mår bättre för varje gång, säger en deltagare om Hälsoträdgården.

Hälsopedagog Micka Hahne betonar att det finns gedigen forskning inom naturbaserad rehabilitering, som visar på mycket positiva mätbara resultat:

– Vi ser att allt fler personer lider av stress. Att vistas i naturen gör skillnad på riktigt.

Sidan uppdaterades: