Trots att mycket har förändrats i samhället så har det skett få förändringar i hur vi styr våra organisationer. Den dominerande metaforen för hur vi ser på våra organisationer är fortfarande den hierarkiska strukturen. Denna syn är förlegad och fungerar inte för att möta de utmaningar ledare står inför idag. Att hantera den ökande komplexiteten som uppstår när vi har flera parallella perspektiv i verksamheten, eller att hantera den ökande graden av oförutsägbarhet, kräver nya angreppssätt.
Grundläggande principer för att leda och driva utveckling i komplexa organisationer är baserad på modern forskning. "Det är genom görandet som innovationen klarnar." Det går inte att enbart tänka sig till en innovation. Vi måste testa i praktiken - GÖRA. Nedan kortfattat och enkelt beskrivet om de principer som påverkar förnyelsearbetet och etableringen av nya arbetssätt i Nacka.
Denna princip bygger på idén att det inte finns något motstånd, det finns bara attraktion. För att förändra beteenden behöver du hitta attraktorer som är starkare än motståndet. En enkel liknelse: Föreställ dig bilden av en fågel som du vill ska flytta sig till från ett ställe till ett annat. Antingen kan du ha ihjäl fågeln och kasta den till önskvärd position, eller så kan du locka med mat som fågeln gillar.
För att etablera förnyade arbetssätt behöver vi först testa i liten skala genom mindre "pilotprojekt". Att testa i liten skala innebär liten risk. De gånger vi misslyckats kan skadan därmed begränsats. När vi lyckats kan vi tryggt skala upp och testa i större skala, för att sedan ta det vidare till etablering.
För att kunna göra en bra bedömning om värde och effektivitet är reflektion tillsammans med olika delar av den berörda organisationen viktigt. Reflektion och återkoppling är något som ofta bortprioriteras. "Vi har inte tid.", men vår erfarenhet och bedöming är att det är värt varenda minut.
Baserat på reflektioner och återkopplingar bygger vi vidare på det som får fäste och funger. Mängden delar som fungerar blir med tiden allt större och bildar ett nytt system, eller en ny etablerad idé. Nya komplexa system kan inte "installeras" - de uppstår bit för bit av de delar som fungerar. Det kallas inom forskningen för "Chunking".
Föreställ dig liknelsen med en fågelflock. När vi ser fåglar flyga i flock i naturen kan vi undra hur flocken som består av så många olika fåglar, kan se ut att röra sig som en enhet. Inom forskningen har det gjorts flera experiment att simulera flockbeteende digitalt där flockens intelligens bygger på att individer agerar enligt några enkla regler (Raynolds 1987). Reglerna står i ordning med den vikigaste först.
Detta kan vi applicera på utveckling i komplexa organisationer i den mening att enkla regler behöver gälla för att vi ska röra oss framåt och det ska fungera. Inom stadsutvecklingen i Nacka har vi t ex tagit fram fyra enkla regler för att uppnå visionen nära och nyskapande. Vi kallar dem våra strategier, staket eller ramar:
"Enkelt, tydligt syfte och principer ger upphov till komplext intelligent beteende. Komplexa lagar och regler ger upphov till enkelt, korkat beteende." Dee Hock, grundare av VISA
Nackas strategi- och förnyelsedirektör Klara Palmberg Broryd. har bedrivit forskning i att driva utveckling i komplexitet vid Luleå tekniska universitet. På länkarna nedan kan du läsa mer:
Sidan uppdaterades: