Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nya regler för elsparkcyklar

Från och med idag första september träder nya regler i kraft för elsparkcyklar. Det innebär körförbud för elsparkcyklar på gångbanor. Det är även förbjudet att parkera dem på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelparkeringar/cykelställ eller på särskilt utpekad uppställningsplats.

Transportstyrelsen har bedömt att Elsparkcyklar räknas som cykel och därför ska följa samma trafikregler som vanliga cyklar. Detta innebär att elsparkcyklar i första hand ska köras på cykelbanor och följa trafikregler för cyklister. Du som är förare är skyldig att veta vilka trafikregler som gäller.

Från och med den 1 september 2022 är det förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor och parkera dem på gång- och cykelbanor.

Parkera din elsparkcykel rätt

Den nya lagen innebär ett parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelparkeringar/cykelställ, eller på särskilt utpekad uppställningsplats.

Det är Polisens uppdrag att övervaka trafiken och se till att trafikregler följs. Här kan du läsa mer kring vilka trafikregler som gäller: Trafikregler för dig som cyklar - Transportstyrelsens webbplats

Här kan du läsa mer om vilka fordonsregler som gäller: Cykel - Transportstyrelsens webbplats

För mer information, se även Nackas webbplats: Elsparkcyklar

Sidan uppdaterades: