Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Historiska vandringar

De historiska vandringarna är framtagna på uppdrag av kulturnämnden i Nacka kommun under 2016, med syfte att informera om Nackas lokala historia.

En historisk vandring i Boo

Boo gård, rysshärjningarna och Slaget vid Stäket

Boo är ett område som under lång tid varit bebott. Denna vandring bjuder på kunskap om Boo gård, det intilliggande karaktäristiska gula kapellet och Baggensstäket - Sveriges äldsta farled. Passera Skogsö naturreservat och skåda Skogsömonumentet, som restes till minne av Slaget vid Stäket 1719 när svenska trupper besegrade en rysk galärflotta.

Ladda ner och skriv ut vandringen om Boo här. (PDF-dokument, 1,6 MB)

En historisk vandring från Finnboda till Danviken

Stapelavlöpningar, nagelapor och fattigvård

Följ med på denna vandring och lär dig mer om Finnboda Varv, dess arbetare, om Danvikshem som än idag är ett vårdhem och äldreboende och om tiden när kolera härjade. Vet du förresten att den stora tegelbyggnaden vid Saltsjöqvarn, som idag inrymmer ett hotell, ursprungligen var Stockholms första storkvarn och användes för att mala spannmål?

Ladda ner och skriv ut vandringen om Finnboda här. (PDF-dokument, 2,4 MB)

En historisk vandring utefter Nacka ström

Kvarnverksamhet, brukssamhälle och häxprocesser

Har du funderat över varför Nacka kommun använder ett kvarnhjul som symbol?
Under åren 1558-1928 (370 år) bedrevs det livlig industriverksamhet här i Nacka. Följ med på vandring bland minnena av krutkvarnar, mässingsbruk, pappersbruk och mjölkvarnar. Mjölkvarnarna försåg stockholmsbagarna med mjöl långt in på 1900-talet.

Ladda ner och skriv ut vandringen om Nacka ström här. (PDF-dokument, 1,6 MB)

En historisk vandring i Saltsjöbaden

- Saltsjöbanan, villor och salta bad

Saltsjöbaden har en anrik historia, bland annat med starka kopplingar till familjen Wallenberg och Kooperativa Förbundet (KF). Lär dig mer om Saltsjöbanan, Sjuvillorna, Sveriges äldsta elverk, Grand Hôtel, kallbadhusen och Grünewaldvillan i denna spännande vandring. Visste du att det också finns ett observatorium i Saltsjöbaden som än idag används för att skåda himlen?

Ladda ner och skriv ut vandringen om Saltsjöbaden här. (PDF-dokument, 1,8 MB)

Sidan uppdaterades: