Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Horisontdykaren

Snabbfakta

Konstverkets titel: Horisontdykaren
Placering: Velamsund
Konstnär: Torsten Renqvist
Material: Bronsskulptur på svartmålad järnpelare
Storlek: 294 cm
Invigdes år: 1997
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

En fågel cirkulerar i skyn, fäller ihop sina vingar och störtar mot horisonten. Den bryter vattenlinjen, försvinner ur sikte ett slag men kommer snart upp igen en bit bort med näbben full av fisk. Kanske var det ett sådant skådespel Torsten Renqvist fick beskåda och inspirerades av då han skapade Horisontdykaren som står nere vid insjöbadet invid Velamsunds gård. Som så många av Torsten Renqvists skulpturer högg han förlagan till bronsavgjutningen i trä. Formspråket är grovt och precist.

En gång i tiden fanns planer på att dra tunnelbanan ut till Velamsund och exploatera stället med miljonprogramsbyggen. Så blev det nu inte. 1992 bildades istället Velamsunds naturreservat och området blev en del av Stockholms "gröna bälte". Här skulle natur och djurliv värnas. Inte minst det rika fågellivet. Vid insjön och havsviken kan du se lommar, fiskgjuse och havsörn.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Torsten Renqvist (1924 - 2007) var under många år bosatt i Kummelnäs, Nacka. Renqvist studerade för Aksel Jørgensen vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn i slutet av 40-talet, därefter för Sven Erixson vid Konsthögskolan i Stockholm.

Torsten Renqvist debuterade 1950 och arbetade då med måleri, teckning och grafik. Från slutet av 60-talet började han jobba tredimensionellt. I början arbetade han i järnplåt men kom snart att bli känd för sina skulpturer i trä utskurna med endast handverktyg; sågar, yxa, huggjärn och slöjdkniv. Inspirerad av polsk folkkonst, medeltida bildhuggeri, skulptur från antikens Kreta och Egypten liksom från tidningsfoton och barnteckningar skapade han allt från idéburna bilder och gestaltningar av mytiska och moraliska situationer till lekfulla djurskulpturer för barn. Många av skulpturerna göts sedan i brons hemma i hans ateljé i Kummelnäs.

I slutet av 60-talet och framåt skapade Torsten Renqvist många skulpturala arbeten för offentliga platser. Listan på verk är lång och sträcker sig från Jokkmokk i norr till Antwerpen, Belgien i söder; Bergen, Norge i väst till Helsingfors, Finland i öst. De flesta finns dock i Sverige, varav många i Stockholmstrakten. Exempelvis ett av hans sista offentliga arbeten, Vanja och Alma som år 2000 uppfördes på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna.

Torsten Renqvist var sin egen. Han tackade nej till professurer, redaktioner och akademier men utnämndes till hedersdoktor vid Umeå universitet, tilldelades Sergelpriset och fick grafikpriset på Venedigbiennalen.

Fler arbeten signerade av Torsten Renqvist hittar du på: www.torstenrenqvist.se

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: