Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hitta hit

Adress: Svindersviksvägen 15

Saltsjöbanan: Kliv av vid Nacka Station. Följ nedan skyltar för gångväg till Svindersvik.

Buss: Flera bussar tar dig till Sickla. Kliv av vid hållplats Nacka Station. Planera din resa via sl.se

Bil: Från Slussen sväng av mot Sickla och fortsätt längs med Värmdövägen. Vid Nacka station är det skyltat mot Svindersvik. En mindre parkering finns.

Öppettider och priser

Information om aktuella öppettider och entrépriser finns via Nordiska muséets hemsida.

Café - Svindersviks Brygghus

I Brygghuset finns café med många goda bakverk och lunchalternativ. Läs mer och se aktuella öppettider här.

Svindersvik, som är för litet för att kallas slott eller herrgård, är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen. Det är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor. Svindersvik är ett stycke välbevarat 1700-tal mitt i det moderna Nacka.

Svindersviks historia

Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill, en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. Under vinterhalvåret bodde Claes och hans hustru Anna Johanna Grill inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje. Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik 1863. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Det är en av anledningarna till att anläggningen fortfarande är så välbevarad och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.


Foto: Peter Segemark @ Nordiska Muséet

Magnifika miljöer

I anslutning till huset ligger en separat köksflygel och ner mot strandkanten ligger Paviljongen. Den uppfördes på 1750-talet och byggdes till på 1780-talet. Innanför dörrarna öppnar sig en storslagen festsal med en takhöjd på fem meter. Salen har välbevarad väggdekor från 1700-talets slut, en magnifik ljuskrona och sannolikt Sveriges högsta kakelugn. Här ryms också en svit gästrum, alla med möbler och inredning från 1700- och 1800-talen.

Visning av Svindersvik

Under sommarperioden kan den som vill följa med på visning av Svindersvik. Visningarna arrangeras av Nordiska Muséet, Läs mer, se aktuella öppettider och tider för visningar här.

Sidan uppdaterades: