Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Museet kommer att digitaliseras

Museet Hamn är stängt. I framtiden kommer du kommer att kunna ta del av museets innehåll digitalt och i en mindre utställning. Mer information uppdateras löpande. Läs mer om beslutet här.

Museet Hamn

Museet är resultatet av sju år av arkeologiska utgrävningar på slagfälten kring Baggensstäket, mellan Boo och Skogsö i Nacka. Här ryms nära 1000 kvadratmeter fängslande historia som berättas genom unika föremål, bilder, dokument, ljud och film.

Den smala och grunda vattenvägen har en fascinerande tusenårig historia, som farled mellan Östersjön och Stockholm. Den 13 augusti 1719 siktades den ryska galärflottan utanför Skogsö. Ryssarna hade sedan en tid tillbaka bränt ner svenskarnas gårdar ute i skärgården och tsar Peter I:s galärer hotade nu Stockholm. Landstigningen vid Skogsö resulterade i Slaget vid Stäket. Tvåhundrafemtio år senare uppfördes en helt ny stadsdel i Nacka, Fisksätra, som kom att bli Sveriges mest tätbefolkade område, med människor från olika länder.

En historia om en plats - nu och då

HAMN berättar platsens historia med spår från 300-talet, vikingatiden och 1700-talet fram till senare tiders avtryck och livsberättelser i dagens mångkulturella Fisksätra. Utgrävningarna på slagfältet har gett oss nya kunskaper om vår historia. Det är många som hjälpt oss att tolka de nya fynden och historien: marinarkeologer, slagfältsarkeologer, numismatiker, osteologer, arkivarier, historiker, konservatorer och andra experter. Flera av dem möter du tillsammans med fynden på museet.

Läs mer på hamnmuseum.se

Sidan uppdaterades: