Kommunen har tillsynsansvar över att reglerna i plan- och bygglagen följs. Tillsyn är en granskning som sker i efterhand.
Det är viktigt att du vet vad som kräver lov innan du börjar bygga. Annars kan du behöva riva. Olovligt byggande kan leda till sanktionsavgift.
Vad som kräver lov kan variera. Vi har samlat information om bygglov och anmälningsplikt på denna sida.
Har du frågor kontakta Stadsbyggnadsservice på stadsbyggnad@nacka.se
Du kan även läsa mer om vilka åtgärder som kräver lov eller anmälan på Boverkets hemsida
Det är olovligt att börja bygga utan startbesked eller att flytta in i en byggnad utan slutbesked.
Det finns krav på att byggnader och tomter ska hållas i vårdat skick. Detta för att risken för olycksfall begränsas och så att det inte blir betydande olägenheter för omgivning och trafik . Brister du i din vård och skötsel kan kommunen ställa krav på städning och underhåll.
Längre ner på denna sida hittar du information som är bra att kolla på innan du gör en tillsynsanmälan. Kolla gärna på punkterna för att få bättre förståelse om ditt ärende ska utredas som ett tillsynsärende eller ska besvaras på annat håll.
Vill du att kommunen ska utreda om något i din omgivning har gjorts olovligen eller om en tomt eller byggnad uppfyller kraven på vårdat skick? Skicka in en tillsynsanmälan via vår e-tjänst.
Du kan välja om du vill uppge ditt namn eller vara anonym. Observera att alla uppgifter eller handlingar du lämnar i din tillsynsanmälan blir offentliga. Väljer du att vara anonym så kan vi inte återkoppla till dig i ärendet. Som anonym anmälare har du inte heller möjlighet att överklaga beslut som tas i ärendet.
.
.
Byggherren har fem år på sig på att bygga klart. Avvikelser kan förekomma fram tills slutbesked har utfärdats.
Byggherren ansvarar för att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Om det framgår av beslutet om startbesked kommer vi besöka byggarbetsplatsen vid arbetsplatsbesök och slutsamråd. För att få slutbesked behöver byggherren visa att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden bedömer att det saknas skäl att ingripa med tillsyn.
Störs du av buller från byggnadsarbeten? Här finns information: https://www.nacka.se/boende-miljo/hem/buller-och-luftkvalitet/stord-av-buller/
Fastighetsägare ska hålla sin tomt i vårdat skick, oavsett om den är bebyggd eller inte. Vårdat skick innebär att tomten inte får orsaka olycksfall eller vara ett hinder i trafiken. Tomten får inte användas som lager för till exempel skrot, bilar eller båtar.
Vid byggnation eller renovering får tomten användas för att ha material på under bygget. Material som ligger kvar på en fastighet efter byggtiden är slut kan behöva lov för upplag.
Om tomten blir en olägenhet, tala gärna med fastighetsägaren i första hand.
I Nacka är det kommunen, Trafikverket eller enskilda vägföreningar som ansvarar för vägarna. De är så kallade väghållare. Mer information hittar du här: https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/skotsel-av-gator-och-vagar/vem-ansvarar-for-vagen/
Har du frågor eller vill anmäla fordon som är felparkerade, hindrar annan trafik eller är trafikfarligt uppställda i Nacka kommun ska du kontakta Avarn Security AB som sköter parkeringsövervakningen i Nacka. Du når deras kundtjänst via antingen e-post eller telefon.
Ytterligare information hittar du här https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/trafik-och-resande/parkering/
Vid avvikelser från lov görs en bedömning om ett nytt lov behövs, eller om avvikelsen ändå kan rymmas inom det redan givna lovet. Ibland sker mindre förändringar som lämnas in som relationsritning i ärendet.
Kontakta Stadsbyggnadsservice för mer information om pågående ärenden genom att mejla till stadsbyggnad@nacka.se
För att få spränga i detaljplanerat område tillstånd ansökas hos polisen. Det gäller även vid spräckning. Utöver tillstånd från polisen måste även lov sökas hos kommunen, om tomtens markhöjd kommer att förändras med mer än en halv meter.
Byggherren ansvarar för sprängningen och är den som ska kontaktas om man störs av en sprängning eller om man tror att ens egna fastighet har påverkats.
För att få reda på om lov finns för åtgärden eller för att få reda på vem som är byggherre, kontakta Stadsbyggnadsservice genom att mejla till stadsbyggnad@nacka.se
Normalt behövs inte marklov för att fälla träd på egen fastighet. Men kommunen får i detaljplan och områdesbestämmelser besluta att marklov krävs för att skydda natur- och kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
Gällande detaljplaner hittar du här: https://www.nacka.se/boende-miljo/bygga-nytt-andra-eller-riva/sa-hittar-du-detaljplanen/
Du kan även kontakta Stadsbyggnadsservice för råd om detaljplaner och dess bestämmelser eller om du vill ta reda på om marklov finns för trädfällning. Mejla stadsbyggnad@nacka.se
Stadsbyggnadsservice kan hjälpa till att besvara frågor kring vilka ansökningar eller beslut som finns på fastigheten. Mejla till stadsbyggnad@nacka.se
Sidan uppdaterades: