Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Din första tid i Nacka

Här finns information om vad kommunen erbjuder för dig som är ny i Sverige och flyttar till Nacka.

För allmänna frågor kan du vända dig till Kontaktcenter, receptionen, i Nacka Stadshus. Telefon 08-718 80 00. Adressen är Granitvägen 15.

En första bostad

Kommunen hyr ut en bostad till dig i högst två år om du är nyanländ och har fått en kommunplacering i Nacka via Migrationsverket. Det finns olika typer av bostäder och du kan behöva dela hus eller lägenhet med andra personer.

Den som flyttat till Nacka utan att ha fått en kommunplacering via Migrationsverket behöver själv hitta en bostad. Det gäller även alla som vill flytta till Nacka för att återförenas med en familjemedlem. När hyrestiden på två år har gått ut behöver alla själva hitta en egen bostad. Därför är det viktigt att börja söka i god tid, särskilt om du vill bo kvar i Stockholmsområdet. Alla nyanlända som bor i kommunens genomgångsbostäder erbjuds stöd för att söka bostad.

Jobb och egen försörjning

Arbetsförmedlingen ansvarar för att hjälpa dig att komma in i/etablera dig på på arbetsmarknaden. Tillsammans gör ni en plan för hur du ska hitta ett första arbete. I etableringsplanen ingår bland annat svenska för invandrare (sfi) och samhällsorientering. För att du ska få ekonomisk ersättning behöver du genomföra planen.

Om etableringsersättningen inte räcker till mat, hyra och andra nödvändiga utgifter kan du söka ekonomiskt bistånd av kommunen. Varje ansökan prövas individuellt. Målet är att biståndet ska vara kortvarigt och att du ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt. Här kan du läsa mer om ekonomiskt bistånd.

Vägledning till jobb och studier

Vårt mål är att du ska få ett jobb så fort som möjligt. För att kunna få det behöver du kunskaper i svenska och kontakt med arbetsmarknaden. Du kommer att kallas till ett möte med en karriärvägledare, som berättar hur kommunen kan komplettera stödet från Arbetsförmedlingen.

Kommunen kan hjälpa dig att kombinera svenska för invandrare (si) med praktisk språkträning på arbetsplats.

Det blir till ett möte med en karriärvägledare inom en månad efter att du har flyttat till Nacka.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss

E-post: aee-karriarvagledare@nacka.seTelefon: 08-718 80 00.

Svenska för invandrare, sfi

Svenska för invandrare (sfi) ger dig kunskaper i svenska. All undervisning är kostnadsfri och du kan läsa sfi på dagtid, kvällstid eller på distans. Läs mer om sfi här..

Sidan uppdaterades: