Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Nacka är en av finalisterna i Årets superkommun

Tillsammans med fyra andra storstadskommuner är Nacka nominerade till att bli Årets superkommun i kategorin Storstadskommuner. I Dagens samhälles rankning Årets superkommun är det statistiken som avgör vilka kommuner som har bäst utveckling historiskt och står bäst rustade inför framtiden.

I nomineringen nämns bland annat Nackas varierande landskap och kommunens höga skolbetyg som ligger i rikstoppen. Skolbetygen var starkt bidragande till Nackas Superkommuntiteln redan 2018. Övriga finalister inom gruppen storstadskommuner är Härryda, Kungsbacka, Lerum och Mölndal.

Hur rankas kommunerna?

Till grund för Dagens samhälles rankning ligger 146 mätpunkter fördelade på 17 kategorier. Varje kategori består av ett eller flera mått som sammantaget avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för kategorierna ligger sedan till grund för rankningen. Flera av mätpunkterna syftar till att utröna hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, till exempel skola, barn- och äldreomsorg och kultur och fritid. Sju kategorier mäter även kommunernas arbete inom Agenda 2030.

Rankningen bygger också på hur många nya invånare som lockats till den aktuella kommunen, hur många företag som finns där och hur hög utbildningsnivå som kommuninvånarna har.

Dagens samhälle utser vinnarna i Årets superkommun den 25 juni under Almedalsveckan i Visby.

Nacka utsågs i november 2023 till Sveriges mest robusta kommun för tredje året i rad och i samma månad toppade Nacka listan över Sveriges framtidskommuner.

Läs mer om Årets superkommun och alla nominerade kommuner här.

Här kan du läsa mer om hur Nacka arbetar med utvecklingen av Agenda 2030.

Sidan uppdaterades: