Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Stadsdirektörens e-trappmöte 24 maj

Tunnelbaneavtal, detaljplaner och markanvisningar i KSSU, bättre läge i pandemin, smygöppning av mötesplats för seniorer, tredjeplats i Superkommun, bra läge inför nästa års kvalitetskommunpris, snabbladdare vid Nacka Forum invigs på onsdag, kommunen gör egen näringslivsundersökning, stadsutveckling i fokus för kommunledningen.

Många viktiga ärenden i KSSU 25 maj

Stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm inledde mötet med flera olika ärenden som tas upp av kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott (KSSU) den här veckan: Två ärenden om tunnelbanan ska hanteras. Det ena gäller tilläggsavtalet som nyligen förhandlats fram och som reglerar bostadsåtagandet, tidsplan och finansiering. Det innebär att tunnelbanan till Nacka ska vara klar till 2030, att kommunen behöver bidra med ytterligare nästan 400 miljoner kronor och att målen för bostadsbyggande flyttas fram till 2035 respektive 2040. Det andra ärendet gäller uppföljning av tunnelbaneprojektet.

Läs ärendet om tilläggsavtalet här

Läs uppföljningsärendet här

Två nya detaljplaner ska antas, det gäller Talluddsvägen i Ektorp och Galärvägen i Sydöstra Boo. KSSU ska också ta ställning till två nya inriktningsbeslut. Det ena gäller Tryckluftsfabriken i Sickla, där det kan bli både bostäder och kontor. Det andra handlar om ny lokalisering av kretsloppscentral i Dalkarlsängen, ett annat delområde i Sydöstra Boo.

Ta del av detaljplaneförslaget för Talluddsvägen här

Ta del av detaljplaneförslaget för Galärvägen här

Läs underlaget för inriktningsbeslut för Tryckluftsfabriken i Sickla här

Här finns ärendet om kretsloppscentralen i Dalkarlsängen

Flera markanvisningar är också på gång, för det klassicistiska kvarteret i Nya gatan, välfärdsfastigheter i Älta och en mindre byggrätt i Centrala Nacka, som därmed blir fyllt. Dessutom blir det en markanvisning i sydvästra Stensö i Älta.

Läs mer om markanvisningen på Nya gatan

Läs mer om markanvisning för välfärdsfastigheter i Älta

Läs mer om sista byggrätten i Centrala Nacka

Läs mer om markanvisningen i sydvästra Stensö

Här finns alla handlingar till KSSU den 25 maj 2021

Bättre läge i pandemin

Trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman meddelade att smittspridningen har gått ner, med nästan 30 procent den senaste i veckan, att antalet patienter på sjukhus gått ner och att vaccinationstakten är hög. Men än är det inte dags att slappna av. Det är viktigt att vi fortsätter följa restriktionerna och arbetar på distans om vi kan, håller avstånd och bara umgås med de närmaste i den egna bubblan. Mats Bohman har fått rapporter om flera träffar med nya sällskap de senaste veckorna, där alla som varit med blivit smittade. Därför uppmanas alla att undvika sommarfester där man träffas inomhus. Försök jobba med digitala avslutningar. Det kommer koncernledningen att göra. Ska ni samlas, gör det utomhus och i mindre grupperingar, på ett säkert sätt. Om vi klarar att följa rekommendationerna nu kan vi förhoppningsvis återgå till "det nya normala" i september.

Mötesplatsen för seniorer i Nacka Forum öppnar

Social-och äldredirektör Karin Kollberg berättade att mötesplatsen för seniorer i Nacka Forum smygöppnas den här veckan. Mötesplatsen skulle ha invigts våren 2020, men det skjöts upp på grund av pandemin. Nu öppnas mötesplatsen i säker form på tisdagar och torsdagar med max åtta besökare och obligatorisk föranmälan till Blomsterfonden, som driver verksamheten. Annonser i Mitt i Nacka och Nacka Värmdö Posten samt på nacka.se ska sprida information. En större invigning planeras längre fram när rekommendationerna medger det. Läs om mötesplatser för seniorer här

Nacka kom på tredje plats på Samhällsgalan

Dagens Samhälle utsåg i förra veckan Nacka till tredje bästa kommun i kategorin storstadskommuner. Priset bygger på en värdering av hela kommunens verksamhet. Det är riktigt bra jobbat, men nästa år siktar vi på att åter ta guld, sade Viktor Kilén. Läs mer om superkommunerna här

Bra läge inför Sveriges kvalitetskommun 2022

Sveriges kommuner och regioner delar vartannat år ut priset Sveriges kvalitetskommun, där Nacka är med och slåss om priset till 2022. Enligt värderingsverktyget Kommunkompassen har Nacka den bästa poängen någonsin. Utöver kommunkompassen ska resultatet från KKIK-värdena, som hämtas från den kommungemensamma databasen Kolada, samt en värdering av den finansiella och ekonomiska stabiliteten i varje kommun vägas samman i bedömningen av vilken kommun som har bäst kvalitet. Läs mer om Sveriges kvalitetskommun hos SKR

Ny snabbladdare vid Nacka Forum

Nacka Energis vd Jonas Kellberg berättade att en ny snabbladdare för elbilar ska invigas på onsdag klockan 13. Den kommer att finnas på Serenadvägen vid Nacka Forum. Snabbladdare laddar trettio gånger snabbare än när man laddar bilen hemma, vilket motsvarar en laddning som räcker till 60 mils körning på en timme. Själva invigningen hålls i en liten krets, men den som vill är välkommen att titta förbi. Läs mer om laddstolpar i Nacka här

Nacka gör egen näringslivsundersökning

Näringslivsdirektör Anders Börjesson berättade att Nacka har mycket bra resultat och en positiv trend i NKI-undersökningen, med ständigt ökande värden se senaste åren. I Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimat däremot, har Nacka tappat i relation till andra kommuner tre år i rad.

Detta ska undersökas, och kommunen gör därför en egen stor mätning de närmaste dagarna, som är riktad till det lokala näringslivet. Undersökningen genomförs både med hjälp av intervjuer och en digital enkät. Vi frågar företagen om hur det är att driva företag i Nacka, vilka frågor som är viktiga för fortsatt utveckling, vilken typ av service som efterfrågas från kommunen och vad vi kan göra för att bli bättre. Målet är att få in cirka 800 svar, fördelat på olika branscher, både små och stora företag och från hela kommunen.

Den 11 juni ska resultaten levereras och i mitten av juni bör en första analys kunna finnas. Detta är den första lokala näringslivsundersökningen i Sverige, så intresset är stort även från andra kommuner.

Stadsutveckling i fokus för KLG

Kommunens ledningsgrupp ska i eftermiddag fördjupa sig i stadsutveckling.

Sidan uppdaterades: