Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Stadsdirektörens e-trappmöte 27 september

Kommunstyrelse i eftermiddag, Coronauppdatering, Återgång till stadshuset, Nominering av Årets Nackabo öppnar 28 september, Nacka klättrade i Svenskt Näringslivs ranking, 75 procent svar i medarbetarundersökningen, Ekonomi på KLG.

Kommunstyrelsen 27 september

Stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm nämnde två av cirka 30 ärenden på dagordningen till eftermiddagens kommunstyrelsemöte; Genomförandebeslut för Södra Nacka strand, DP4 som ska möjliggöra nya bostäder, samt inriktningsbeslut för placering av de ishallar som inte längre bedöms kunna placeras i Ektorp. Detaljplanen i Ektorp kommer endast att inriktas på tennis- och padelhallar, medan en ny placering av ishallarna nu ska utredas.

Här finns handlingarna till kommunstyrelsen 27 september

Coronapandemin

Detta blir kanske den sista uppdateringen, inledde trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman och konstaterade att de sista restriktionerna upphävs på onsdag. Men några rekommendationer finns fortfarande kvar. Om du inte är vaccinerad ska du fortfarande tänka på att hålla avstånd, och framför allt vara försiktig med att träffa personer i riskgrupper. Om du ännu inte är vaccinerad, gör det! Och för alla gäller att om de har symptom så ska de vara hemma och testa sig. Ta med dig det från pandemin, att hålla avstånd och att om du känner dig lite risig så kan du stanna hemma och jobba på distans.

Återgång till arbete på plats

Victor Kilén berättade att kommunledningen diskuterat och även stämt av med Samverkan Stockholmsregionen om hur återgången till arbetsplatserna ska ske. Han lämnade över ordet till personaldirektör Elisabeth Carle, som berättade att arbetsgivaren haft dialog med de fackliga organisationerna. Ett styrdokument "Så här gör vi i Nacka" har tagits fram och beslutats av stadsdirektören. Det ger utgångspunkter för distansarbete i kombination med arbete på plats.

Uppmaningen att arbeta på distans upphör onsdag den 29 september. Vi tar med oss det bästa vi har upptäckt under pandemin, som möjlighet till fysisk aktivitet, rörelse, walk and talk med mera. Det kommer att synas när du kommer tillbaka hur vi gemensamt underlättar för en så smidig återgång som möjligt. En identifierad risk är att det kan bli trängsel, främst i matsalen. Vi behöver lägga oss till med nya vanor. De som har arbetat på distans kan ha fått ett svagare immunförsvar och därför måste vi vara mer omsorgsfulla. Varje chef ska informera medarbetarna och även göra en egen riskbedömning. Det finns medarbetare som är oroliga, andra är förväntansfulla. Mer information kommer på nacka.se

Läs dokumentet Så här gör vi i Nacka - distansarbete

Nominera till Årets Nackabo från tisdag 28 september

Eva Bohm från serviceenheten berättade om omröstningen Årets Nackabo, som är ett samarbete mellan kommunen, Nacka Värmdö Posten och Nacka Forum, som genomförts i mer än 20 år. I morgon öppnar möjligheten att nominera digitalt. Nästa vecka kommer det också att finnas möjlighet att lämna förslag i stadshuset och på vissa bibliotek i kommunen. Vem tycker du har gjort intryck under året? Det kan vara någon som bor eller arbetar i Nacka, eller är verksam på annat sätt, till exempel inom kultur, idrott eller företagande. Nomineringsperioden pågår till den 19 oktober. I november är det dags att rösta på någon av cirka tio utvalda kandidater. Mer information finns på nacka.se från tisdag.

Nacka klättrade på näringslivsranking

Nacka kommun klättrade över 30 steg på Svenskt Näringslivs kommunranking. Näringslivsdirektör Anders Börjesson konstaterade att vi nu är på väg åt rätt håll, och att siktet är inställt på att nå toppen. I år klättrade Nacka från plats 76 till plats 43, och är därmed sjua i länet. Rankingen genomförs genom att Svenskt Näringsliv ställer frågor till alla sina medlemmar i kommunerna, kombinerat med statistikuppgifter. I de fall medlemmarna inte är tillräckligt många tillfrågas även andra företag. I Nacka kom 147 svar in, med en svarsfrekvens på drygt 40 procent, vilket räckte för att basera resultatet enbart på Nackabaserade företag. Mätningen är uppdelad i tre delar: 1: Statistikfaktorer som kommunalskatt, andel invånare som är företagare, marknadsförsörjning med mera. 2: Attityder, som servicegrad och tjänstepersonernas bemötande, som mäts i en sexgradig skala, samt 3: Sammanfattande omdöme.

Det var tydligt att vi förbättrade oss när det gäller alla attitydfrågorna, utom en, om skolans kontakter med näringslivet, men där tappade vi mindre än andra kommuner i landet. Orsaken är att pandemin hindrat bland annat prao. Inom området upphandling steg vi 125 placeringar!

Nacka är överlägsen etta om man tar hänsyn till vår storlek. Största kommun som ligger före oss är Solna med 82 000 invånare. Bland de kommuner som ligger före oss i rankingen är medelstorleken 21 000 invånare, vilket visar att det är svårare att ge många företag service. Stockholm, som är Sveriges tillväxtmotor, hamnade på 93:e plats.

Läs mer om rankingen hos Svenskt Näringsliv

75 procent svar i medarbetarundersökningen

I den pågående medarbetarundersökningen har 75 procent svarat totalt, varav 84 procent från kommunens enheter, 68 procent av de anställda inom Välfärd samhällservice och 74 procent inom Välfärd skola. Det är bra, men inte så många som vi önskar. Högsta siffran hittills är 91 procent, och den ska vi slå. Uppmana dina kolleger att svara!

Koncernleningsmöte om ekonomi

Ett kort möte i dag kommer att handla om ekonomi. T2-bokslutet och effektiviseringar ska diskuteras för att ytterligare stärka kommunens ekonomi. På fredag börjar Henrik Kelfve som kommunikationsdirektör i kommunen och han kommer förhoppningsvis att vara med på detta möte nästa vecka.

Sidan uppdaterades: