Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Hälsokartan – ett sätt att komma ut och röra på dig

Anneli Göras Swartling är biståndshandläggare på äldreenheten. Hon använder Hälsokartan för att komma ut på promenader, allt från lite längre sträckor till en bensträckare på tio minuter.

Bild.jpg

Hur kommer det sig att du fick upp ögonen för promenader?

Jag har alltid gillat att röra på mig men har haft svårt att komma ut på lunchen när det har varit perioder med mycket jobb. Att QR-koderna för ”Hälsokartan” sitter uppe i stadshuset har gjort att jag vissa dagar blivit påmind om att ta mig ut på lunchrasten.

Har du någon favoritslinga?

Min favoritslinga är den som går till Nacka strand och tillbaka till stadshuset. Jag brukar trycka på lite extra i de långa trapporna för att få upp pulsen. Det är en perfekt lunchpromenad på cirka 30 minuter. För en snabbpromenad så har jag tagit slingan från Nacka stadshus till Nacka gymnasium och tillbaka, en bra 10 minuters paus.

Ditt bästa tips för att komma iväg på en promenad?

Fråga en kollega om hen vill med, då blir det svårare att ångra sig. Det funkar ju även bra om man jobbar hemifrån, då kan man bara ringa upp varandra på Teams och promenera gemensamt på så vis.

Jag brukar även se över mina veckor och om det finns något möte som jag kan ta som promenadmöte. Vissa utbildningar har jag även tagit när jag promenerar. Jag har upptäckt att jag tar in information mycket bättre om jag samtidigt rör på mig.

Har du märkt av några hälsofördelar?

Överlag kan jag se att mina arbetsveckor blir bättre när jag tar mig tid till ordentliga pauser där jag kommer ut. Jag blir mer effektiv och kan fokusera bättre när jag har rört på mig. Jag använder alltid friskvårdstimmen som jag delar upp på två tillfällen i veckan då jag tränar CrossFit på lunchen. Det gör att jag får ihop min träning med mitt privatliv vilket får min hälsa överlag att bli bättre. Tränar jag så äter jag också bättre mat, äter jag bättre mat har jag mer energi.

Har du några andra tips?

Har ni Hälsoombud på er enhet? Om inte, ta upp frågan med närmsta chef. Jag har varit Hälsoombud på äldreenheten sedan jag började jobba i Nacka. Det är verkligen roligt och utvecklande och så uppskattat av mina kollegor. Som Hälsoombud så inspirerar du dina kollegor till mer hälsosamma vanor, det kan vara både till rörelse, kost och annat som får oss att må bra.

Har du något mål för 2022?

Mitt mål är att öka min vardagsmotion och att komma ut en sväng varje lunch oavsett väder.

Här hittar du Hälsokartan.

Sidan uppdaterades: