Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Yoga som friskvård i Myrsjö rektorsområde

Merit Kempe är biträdande rektor för Myrsjö rektorsområde och ansvarar för fyra förskolor; Alabastern, Korallen, Östbacka och Kummelnäs. Sedan ett år tillbaka erbjuder Merit yoga för förskolepersonalen. Men Merit har utövat yoga betydligt längre än så.

- Jag började med yoga för snart 30 år sedan. Då var det mamma-yoga i samband med att jag väntade barn. Innan dess hade jag ett stort intresse för dans i alla dess former.

Det finns flera olika anledningar till att Merit tycker att yoga är en bra träningsform.

- Det övergripande syftet med yoga är att stilla sinnet och komma till ro. Sedan innehåller yoga både fysiskt krävande övningar, fysiskt avslappnande övningar samt andningsövningar och meditation.

Utbildade sig till yoga-lärare

Förra året utbildade sig Merit till yoga-lärare. Idén om att sedan erbjuda yoga till medarbetarna kom i samband med att de arbetade med arbetsmiljön under ett KI*-projekt på en av sina verksamheter.

- Många som arbetar i förskolan kan uppleva stress. Därför är yoga bra, eftersom den har positiva effekter på både allmänhälsan, stresshantering, psykisk hälsa, sömn och balans. Det finns också forskning som stödjer att yoga har just de här effekterna på oss.

Förra året hade Merit yoga-pass på Orminge skola, i år hålls passen på Alabasterns förskola på tisdagar. Alla som arbetar på förskolorna i Myrsjö rektorsområde är välkomna.

- Yogan uppskattas mycket av dem som deltar. Dels är det roligt att träffa kollegor från andra förskolor, sedan upplever deltagarna att det är både stärkande och avslappnande. Det är roligt att kunna erbjuda våra otroligt kunniga medarbetare det här. De driver ett fantastiskt arbete med att utveckla våra verksamheter, och det är något som jag gläder mig åt varje dag.

Vill du veta mer?

Jobbar du som förskollärare i Myrsjö rektorsområde och vill veta mer om yogan? Mejla Merit via e-post merit.kempe@nacka.se.

*Karolinska Institutet

Sidan uppdaterades: