Lämna sidan
Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Barn, unga och familj

Stöd för dig som är barn eller ungdom

Här har vi samlat länkar till organisationer och myndigheter som på olika sätt kan ge dig som barn eller ungdom råd och stöd.

Barnens rätt i samhället (BRIS)

På Bris.se kan du som är upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan kontakta Bris kuratorer genom att ringa till Bris telefon 116 111, skriva till Bris-mejlen eller chatta i Bris-chatten. Du som hör av sig är anonym och kuratorn har tystnadsplikt. Att ringa är gratis och syns inte på telefonräkningen. Bris erbjuder också gruppstöd. På bris.se kan du också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

Här kan du läsa mer om Bris.

BUFFF - Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse

Du som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. Med många frågor och mycket känslor som snurrar runt, kan det vara skönt att veta att du inte är ensam. Vi finns här och kan hjälpa dig.

Som förälder, syskon, mor- och farförälder och familjehem är du naturligtvis också välkommen att kontakta oss för råd och stöd.

Här kan du läsa mer eller chatta med föreningen BUFF.

Nationell stödtelefon: 020-200 330

Stockholms telefon: 08-501 293 10

Barnombudsmannen (BO)

I Sverige har alla barn och ungdomar under 18 år en ombudsman. Personen barnombudsmannen utses av regeringen och är chef för en statlig myndighet som heter Barnombudsmannen. Barnombudsmannen arbetar för barn och ungas rättigheter.

Här kan du läsa mer om Barnombudsmannen.

Nackas ungdomsmottagning

Nackas ungdomsmottagning är för dig upp till 22 år. Här kan du bland annat testa dig för könssjukdomar, få råd om preventivmedel eller prata om sex, kärlek och andra livsfrågor. Besöken är gratis och de som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.

Här kan du läsa mer om Nackas ungdomsmottagning.

Umo

UMO är en webbplats där du som är mellan 13 och 25 år kan få svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

Här hittar du UMOs hemsida.

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Om du har blivit utsatt för brott och är under 21 år kan du kontakta stödcentrum för unga brottsutsatta för att få stöd och hjälp.

Stödcentrum erbjuder stödsamtal och finns till hjälp såväl när det gäller praktiska frågor om polisprocessen/brottskadeersättning samt stöd till anhöriga och vittnen. Vidare finns möjlighet till medling vilket kan minska de negativa följderna av ett brott. Alla möten är gratis och personalen har tystnadsplikt. Det går också att rådgöra anonymt. Inga förberedelser krävs från din sida och det eventuella brottet behöver inte vara polisanmält för att du ska få komma på möte.

Läs mer om Stödcentrum för unga brottsutsatta här.

MiniMaria

På MiniMaria kan ungdomar som är mellan 13 och 25 år med riskbruk eller missbruk av alkohol eller droger få stöd och hjälp.

För att komma i kontakt med MiniMaria i Nacka, ring 08-718 76 71.

Här kan du läsa mer om MiniMaria.

Behöver du akut hjälp på kvällar och helger kan du kontakta Maria Ungdom som har öppet alla dagar, året runt. Maria Ungdom når du på telefon 08-123 474 10.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

BUP har till uppgift att stödja och behandla barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Det kan till exempel handla om att du har varit med om en svår upplevelse, är deprimerad eller på annat sätt har det jobbigt.

Här hittar du BUPs hemsida.

Koll på soc

Socialtjänsten, eller soc som många säger, ansvarar för att ge stöd och råd till barn och ungdomar som inte har det bra. På webbplatsen Koll på soc kan du till exempel få reda på hur du kan få hjälp om det inte är bra hemma, vad som gäller om du är placerad i ett familjehem eller på HVB eller hur det funkar när du kommer till Sverige på flykt från ett annat land.

Här hittar du Koll på soc.

Origo

För dig som lever med hedersrelaterat förtryck eller våld finns Origo. De arbetar mot hedersrelaterat våld för ungdomar mellan 13 och 26 år. De som jobbar på Origo vet hur livssituationen ser ut för många ungdomar, de har tystnadsplikt och du kan kontakta dem anonymt (utan att någon får reda på det).

Telefonnumret till Origo är 020-25 30 00.

Här finns mer information om Origo.

TRYGGA BARNEN

Trygga Barnen är en ideell organisation som ger stöd till barn och unga upp till 25 år som lever i eller har växt upp i en familj där någon har problem med missbruk.
Du kan kontakta Trygga Barnen via telefon och mail, samt anonymt via Snapchat: @tryggabarnen
Telefonnummer 070 477 79 10

Här kan du läsa mer oss.

Case Manager

Case Manager är en insats för dig som snabbt behöver få stöd och lotsas till rätt hjälp utan att behöva ansöka hos Socialtjänsten.

Hjälpen riktar sig främst till dig med psykisk ohälsa, beroendeproblematik, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, samsjuklighet (två eller fler sjukdomstillstånd samtidigt) eller i behov av hjälp med samordning av insatser mellan socialtjänst, beroendevård, psykiatri, försäkringskassa och andra myndigheter.

Här finns mer information om Case Manager.

Sidan uppdaterades: