Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

Mitt Nacka

Funktionsnedsättning

Brev till anhöriga och företrädare november 2020

Din hälsa och trygghet är alltid i fokus!

Det har varit en intensiv vår och sommar. Vi har fokuserat på att covid-19 inte ska spridas i våra verksamheter, och vi har varit i princip förskonade från smitta. Under hela den här ganska turbulenta perioden har våra verksamheter för dig som är har en LSS-insats rullat på mer eller mindre som vanligt. Det gäller både bostäder med särskild service och daglig verksamhet. I andra kommuner stängde man de dagliga verksamheterna, medan vi i Nacka valde att hålla igång ordinarie verksamhet. Vi är medvetna om hur viktiga de här insatserna är för dig och våra andra kunder, och även för era anhöriga. Gensvaret har varit positivt. Samarbetet med och mellan våra verksamheter har varit mycket gott, och vi har en tät kommunikation där vi vid behov stämmer av dagligen.

Nu går vi in i en höst där smittläget i samhället är osäkert, och där vi alla fortsätter hjälpas åt att skydda dem som är skörast.

Vi är måna om att alla ska vara trygga, och vi gör vårt yttersta för att säkra att verksamheterna har den kompetens som krävs, och tydliga rutiner. För att minska risken för smittspridning har vi tillsammans med verksamheterna arbetat intensivt med ett antal åtgärder:

  • All personal har fått utbildning om covid-19 och smittskydd
  • Verksamheterna har sett över sina rutiner, både när det gäller bemanning och smittskydd
  • Vår medicinskt ansvariga sjuksköterska gör täta avstämningar med verksamheterna
  • Kommunen har stöttat med smittskyddsutrustning
  • Vi följer den allmänna utvecklingen noggrant och vidtar snabbt åtgärder när det krävs

Dina behov i centrum

Även om covid-19 situationen inte ser ut att bli bättre så vill vi att ditt liv återgår till det normala, i möjligaste mån. Några av våra kunder har valt att göra en paus i sina insatser. Vi har en dialog med de kunderna och deras anhöriga, för att enas om vilka insatser som är lämpliga fortsättningsvis.

Våra handläggare finns på plats och är tillgängliga för att svara på dina frågor om smittskydd, insatser och annat. Nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar.

Här svarar vi på några vanliga frågor.

Kan jag ta en paus från den dagliga verksamheten?

Om du vill ta en paus från den dagliga verksamheten så vill vi veta varför. Vi har tillsammans med dig bedömt att du behöver den här insatsen, och det behovet förändras inte av pandemin i sig. Vi arbetar intensivt för att våra verksamheter ska ha trygga rutiner och vi har täta avstämningar för att de ska kunna ha öppet som vanligt.

Får jag min habiliteringsersättning när jag pausar från den dagliga verksamheten?

Nej, du får inte habiliteringsersättning om du inte deltar i din dagliga verksamhet. Om du deltar viss tid så får du ersättning per timme som du deltar. Hemarbete/distansarbete räknas lika som fysiskt deltagande.

Kan jag kräva att personalen på daglig verksamhet/boende ska använda smittskyddsutrustning?

Alla verksamheter har tillgång till smittskyddsutrustning. I situationer där personal arbetar nära kund, till exempel vid toalettbesök, använder personalen den smittskyddsutrustning som krävs. I övrigt använder personalen inte smittskyddsutrustning, eftersom både personal och kunder ska vara symptomfria.
Du kan få ett visir att använda på den dagliga verksamheten, om det ökar din trygghet. Visiren ska rengöras mellan användningarna.

Kan jag själv få smittskyddsutrustning från kommunen?

Du kan få ett visir att använda under turbundna resor. Visiren ska rengöras mellan användningarna.

Kan jag kräva att få träffa så få personal som möjligt?

Vi är måna om att både personal och kunder ska skyddas mot smitta. Alla anordnare ska ha rutiner för att kunderna ska träffa så få personal som möjligt, men det kan bero på hur stor verksamheten är i vilken utsträckning det är möjligt. Rådgör med din verksamhet om din situation.

Kan jag ta en paus från gruppboendet och bo hos min familj?

Om du vill ta en paus från den ditt gruppboende och bo hos din familj så vill vi veta varför. Vi har tillsammans med dig bedömt att du behöver den här insatsen, och det behovet förändras inte av pandemin i sig. Vi arbetar intensivt för att våra verksamheter ska ha trygga rutiner och vi har täta avstämningar för att stödinsatsen ska fungera som vanligt.

Vad händer om jag inte använder platsen på gruppboendet?

Om du inte använder din plats på boendet så kommer vi göra en plan för att du ska återgå till ditt boende. Om du ändå inte använder platsen kan det leda till att vi avslutar din insats.

Jag har flyttat hem och insatsen gruppboende har upphört. Hur gör jag för att få flytta tillbaka till samma boende?

Om vi har avslutat din insats så får du göra en ny ansökan. Om vi bifaller din ansökan kan du önska ett specifikt boende, och vi tar hänsyn till det i mån av plats.

Sidan uppdaterades: