Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kulturhistoriska vandringar

Vandra i tid och rum! Ladda ner våra beskrivningar med kartor och spännande fakta för olika stopp under promenaden.

En historisk vandring i Boo

Rysshärjningar, Boo Gård, pestens återkomst och Slaget vid Stäket

Upplev dramatiken som utspelat sig i Boo! Vad tänkte hushållerskan på Boo Gård när pesten kom tillbaka 1710? Hur besegrades en ryska flottan vid Baggensstäket 1719? Har du sett monumentet i Skogsö naturreservat? Varför heter det Boo, var låg tullarna och var sjutton ligger Knapens hål?

Ladda ner och skriv ut vandringen om Boo här. (PDF-dokument, 1,6 MB)

En historisk vandring från Finnboda till Danviken

Nagelapor, kolera och kungliga skepp mot världen.

Hur blev Finnboda ett av Sveriges största varv för skeppsbygge? En nagelapa, 10 år gammal, hade ett hårt arbete: Det kunde gå åt två miljoner nitar för att bygga ett enda fartyg! Koleran skördade många liv på 1830-talet: Upptäck de glömda gravarna på Danvikens Ödekyrkogård.

Ladda ner och skriv ut vandringen om Finnboda här. (PDF-dokument, 2,4 MB)

En historisk vandring längs Nacka Ström

Häxprocesser, brukssamhälle och kvarnverksamhet

Här har det osat eld och svavel! Vandra i spåren av krut- och mjölkvarnar, mässingsbruk och pappersbruk. Hammarslagen yrde intill forsande vattenfall. Här tillverkades krut för krigen, och mässingsknappar till karolinernas uniformer.

Ända till 1928 var Nacka Ström kärnan i en livlig industri: Hur levde människorna här, hade barnen någonsin tid att leka?

Ladda ner och skriv ut vandringen om Nacka ström här. (PDF-dokument, 1,6 MB)

En historisk vandring i Saltsjöbaden

Saltsjöbanan, villor och salta bad

Upptäck Saltsjöbadens anrika historia. Med Saltsjöbanan växte villasamhällen fram, och industrier, som Atlas Diesel och de Lavals ångturbiner. Under din promenad lär du dig mer om Sjuvillorna, Sveriges äldsta elverk, Grand Hôtel, kallbadhusen och Grünewaldvillan.

Stjärnskådare? I Saltsjöbaden finns ett unikt observatorium. Det byggdes här 1931 för att platsen ansågs tillräckligt molnfri. Rena rama solsidan, alltså.

Ladda ner och skriv ut vandringen om Saltsjöbaden här. (PDF-dokument, 1,8 MB)

En historisk vandring i Älta

Älta gård, torp, jättegrytor, sommarstugor och Gula Faran.

I början av 1900-talet bestod Älta främst av sommarstugor och på 1930-talet fanns det bara cirka 750 åretruntboende. En anledning till det var de dåliga kommunikationerna och först 1934 kom Ältavägen. Gula Faran var Ältas första buss. En gul omnibuss som körde mellan Älta gård och Enskedes spårvägsstation. På 1960-talet byggdes Älta centrum och områden med flerfamiljshus och radhusområden. Följ med på en historisk vandring om hur Älta växte fram.

Ladda ner och skriv ut vandringen om Älta här. (PDF-dokument, 1,2 MB)

Älta gård Källa:Nacka lokalhistoriska arkiv

Kontakta oss om du har frågor om vandringarna genom att mejla till: jenny.frisell@nacka.se eller ringa 070-431 90 76.

De historiska vandringarna är framtagna på uppdrag av kulturnämnden i Nacka kommun, med syfte att informera om Nackas lokala historia. Skolor kan boka guidade vandringar. Guidade vandringar erbjuds också till allmänheten, besök dieselverkstaden.se eller Nacka lokalhistoriska Facebook sida för mer information.

Sidan uppdaterades: