Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Kulturhistoria

Ljudguider

Ljudguiderna är dramatiserade kortberättelser som utspelar sig i någon av Nackas spännande kulturmiljöer. Här kan du lyssna på ljudguiderna eller ladda ner dem till din dator för att lyssna senare.

Dieselverkstaden

Lyftkransföraren Lambert Wahlberg anställdes på 1930-talet och arbetade i Dieselverkstaden i nästan 40 år. Hör honom berätta om tiden då maskinerna gick för fullt.

Lyssna eller ladda ner ljudguiden om Dieselverkstaden här (mp3-format)
Ljudguiden är producerad av Magnus Johansson på Iris Media AB.

Nacka Bruk

Bruksmiljön vid Nacka ström är Nackas historiska hjärta. Här har det funnits en rad industrier ända sedan 1500-talet. I ljudguiden får du följa med till 1600-talet och lyssna till en av de hantverkare som kom till Nacka för att jobba som smed vid Mässingsbruket.

Lyssna eller ladda ner ljudguiden om Nacka Bruk här (mp3-format)
Ljudguiden är producerad av MobileGuide.

Lilla Nyckelviken

Operasångerskan Jenny Lind kallades för den svenska Näktergalen när hon uppträdde i New York i mitten av 1800-talet. Hur hamnade hon i Nyckelviken? Här kan du höra henne själv berätta.

Lyssna eller ladda ner ljudguiden om Lilla Nyckelviken här (mp3-format)
Ljudguiden är producerad av MobileGuide.

Slaget vid Stäket 1719

Svenskarna siktade den ryska flottan ute på Ingaröfjärden som närmade sig huvudstaden söderifrån. Utanför nuvarande Saltsjöbaden vid det trånga sundet mellan Boo och Skogsö samlade sig det svenska försvaret, som till en början bara bestod av drygt 300 man. Dolda i snårig och bergig terräng ser soldaterna hur flera tusen ryssar går iland vid Baggensstäket. Hör en soldat berätta från slagfältet.

Lyssna eller ladda ner ljudguiden om Slaget vid Stäket här (mp3-format)
Ljudguiden är producerad av Magnus Johansson på Iris Media AB.

Sidan uppdaterades: