Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Föreläsningar hjälper villrådiga föräldrar

Nätmobbing, trotsåldern och barns ekonomiska tänkande är ämnen för föreläsningar som erbjuds föräldrar i Nacka under våren. Tina Lundin, samordnare för föräldraskapsstöd på Familjemottagningen, berättar mer.

TinaLUndin_300x400.jpgVem är föreläsningarna till för?

- Vi riktar oss i första hand till föräldrar, men givetvis är det även intressant för den som jobbar med barn och unga, är mor- eller farförälder, släkting, granne, vän eller bara allmänt intresserad av ämnet. Föreläsningarna är öppna så alla är välkomna och de är gratis.

Ni har arrangerat liknande föreläsningar tidigare och vet att de är uppskattade. På vilket sätt kan en enstaka föreläsning ge stöd åt den som funderar kring sitt föräldraskap?

- Det är naturligtvis väldigt individuellt hur man tar till sig en föreläsning beroende på hur angeläget ämnet känns eller vilka förväntningar man har. Jag tycker att man bör se föreläsningarna som ett första steg till förändring och ett tillfälle att få med sig något som kan hjälpa en vidare, så jag hoppas att man går härifrån med en bra känsla och några handfasta råd och verktyg med sig.
- Av erfarenhet vet vi också att igenkänningsfaktorn är värdefull. Det vill säga att man som förälder får känna att man inte är ensam utan hör andra som har liknande funderingar.

Hur väljer ni ut de ämnen som tas upp?

- Vår ambition är att erbjuda föreläsningar om aktuella frågor och teman som vi vet att föräldrar funderar kring och vill ha mer kunskap om. Det är ju ett samarbete mellan oss i Nacka kommun, Svenska kyrkan/Nacka församling och Rädda Barnen och vi möter alla föräldrar och barn i olika sammanhang och fångar upp behov på olika sätt. Vi får också en del konkreta tips från tidigare deltagare.

- Det som efterfrågas nu är till exempel skärmtid, nätmobbing, narkotika, ekonomi, barn med sorg, psykisk ohälsa med mera.

Att vara förälder är inte alltid så enkelt, vare sig det handlar om små eller stora barn. Vad är ditt råd till den som är orolig eller känner sig villrådig när det gäller föräldraskapet?

- Det finns mycket information som man kan ta reda på själv genom att söka på nätet, läsa böcker eller kontakta olika organisationer. Har man någon utomstående att bolla med kan det också vara ett bra stöd för en del.

- Man kan också kontakta oss på Familjemottagningen för att få råd och stöd i sitt föräldraskap. Vi tar emot alla frågor, stora som små. Vi erbjuder familjer föräldrar, barn och ungdomar kostnadsfria samtal med familjebehandlare, vi har även olika gruppverksamheter för barn och föräldrar.

Mer information

Nästa föräldraföreläsning är den 18 mars då Susanna Sohlberg föreläser om "Trotsåldern, finns den? Livet i familjen". Obs! Föreläsningen är inställd med anledning av coronaviruset covid-19.

Här får du mer information om kommande föräldraföreläsningar.

Här kan du läsa mer om Familjemottagningen.

Sidan uppdaterades: